Overblikket

Jeg prøver for harde livet å samle sammen hva jeg faktisk har lært de siste fire månedene. Ikke bare om meg selv, men også om mine fem undringsledetråder. De har vært fine å ha for tankeutviklingen, men jeg har kanskje til tider blitt enda mer opptatt av andre situasjoner, som jeg faktisk ikke ante skulle dukke opp. Men nå tenker jeg konkret over dem og finner ut at det er fem veldig gode og riktige punkter for det jeg i begynnelsen så for meg.

Tedrikking før yogatimen.
Tedrikking før yogatimen.

Norge, kjære vakre Norge. Vi skal feire grunnlovens 200 års jubileum om bare en uke. Det vi kan feire er et fantastisk land, med ytringsfrihet, frihet til å velge sin egen fremtid, frihet til å være den man er(eller vil være!). Men om kan kan føle seg fri av den grunn, vet jeg ikke. For hva er egentlig frihet? Om man er i stand til å føle ekte frihet kommer an på hvem man er. Hva man har opplevd, og hvem det har gjort deg til. Har følelsene dine gjort deg til en som kan føle ekte frihet, eller en som føler seg fri gjennom å alltid følge strømmen og de allerede skrevne oppskriftene? På en måte spiller det ingen rolle, så lenge man er tilfreds med det man gjør og er klar over hvorfor man gjør det.
Når det kommer til mulighetstyranniet, som jeg irriterte meg så over, så har jeg sluppet litt taket i den tankegangen. Jeg har lært meg å være mer og mer takknemlig for at jeg har de mulighetene jeg har. Jeg kan tenke meg at valg er lettere å beslutte dersom det egentlig ikke er noen valgalternativer. Men på den andre siden er det lettere å være fornøyd med å måtte ta vanskelige avgjørelser enn å bli tvunget til noe man ihvertfall ikke har lyst til. Logisk nok. Jeg har vokst til å bli lykkelig sammen med alle mine valgmuligheter.

Inn i jungelen. Der det finnes leoperdermkan. Foreløpig har jeg ikke sett noen. Men jeg fikk en hundevenn her, og vi fikk streng beskjed om å komme inn i spisestuen fordi det var ikke trygt å være ute. Så måtte hunden sove i spisestuen fordi han kunne ikke gå alene hjem om natten. Syke greier.
Inn i jungelen. Der det finnes leoperdermkan. Foreløpig har jeg ikke sett noen. Men jeg fikk en hundevenn her, og vi fikk streng beskjed om å komme inn i spisestuen fordi det var ikke trygt å være ute. Så måtte hunden sove i spisestuen fordi han kunne ikke gå alene hjem om natten. Syke greier.

Punktet om å bli presset av andre til å ta den eller den retningen i livet trodde jeg at jeg skulle se mer av. Kanskje det er i Norge det er størst? Jeg trodde ihvertfall at jeg skulle se det i Japan. Som jeg har hørt er et prestisjesamfunn så til de grader. Og ja, jeg følte meg ikke veldig fin og flott mens jeg var der, det skal sies. Så kanskje de fleste japanere holder en fasade. Om de ikke er lykkelige, så er de virkelig gode skuespillere. Men det er kanskje bare en del av det japanske gamet?
Mennesker som vil være unike er helt naturlig har jeg forstått. Og absolutt alle er unike, uansett om de prøver eller ikke. Ingen har levd det samme livet som deg, og ingen kan være samme person. Motivasjonen for folks handlinger er ulik også, men jeg tror den til syvende og sist bunner i et ønske om å være lykkelig. Det ser jeg overalt i verden. Men man har bare ulik oppfatning av hva som bringer lykke. Et sted mener de det er penger som skal gjøre deg lykkelig, mens andre steder er det fred og ro.

Jeg som later som jeg mediterer i jungelen. Ble utfordret på min areknofobi også!
Jeg som later som jeg mediterer i jungelen. Ble utfordret på min areknofobi også!
Og her later min veldig dyktige lærer som han mediterer i et tre. Imponerende!
Og her later min veldig dyktige lærer som han mediterer i et tre. Imponerende!

Jeg føler ikke at presset eller motivasjonen til å få det perfekte livet er så stort andre steder enn i Norge. Men kanskje det er fordi jeg ikke klarer å komme tett nok på folket. Pluss hvem vil brase ut til en fremmed om sine innerste følelser? Men alle jager etter det perfekte livet, det lykkelige livet. Det er bare at i Norge har vi fått et veldig snevert syn på hva det er som kan gjøre oss lykkelige. Og som Ida Fladen kunne konkludere med, så er det ikke mange av oppskriftene som faktisk funker.