Et lite valgdrama i Aust

Kan konflikten mellom Arendal og Kristiansand påvirke stortingsvalget i Aust-Agder? Du skal ikke se bort i fra det.
For mange i Aust-Agder, særlig fra Arendal og østover, er det å bevare sykehuset og fylkesgrensa langt viktigere enn spørsmålet om hvem som sitter i regjering. For disse blir kandidatene viktigere enn partiene. Hva står kandidatene for, og hva har de sagt i disse spørsmålene?
Hvis du for eksempel bor i Arendal og har tenkt å stemme Høyre,  tipper jeg flere tenker seg om når de ser hvem de faktisk stemmer på. Svein Harberg står på førsteplass på lista og er garantert plass. Han er «hvit mann» i Arendal,  er fra Bergen, bor i Grimstad og har aldri sagt et vondt ord om Arendal. Han har egentlig aldri sagt noe tydelig om noe som helst som gjelder konflikten mellom aust- og vest. Så han går klar.
Men så begynner problemene. Høyre gjør det så bra i Aust-Agder at de ligger an til å få to kandidater på Stortinget. Og da vil en høyrestemme fra Arendal sende Arne Thomassen til Oslo. Og Thomassen er ingen populær mann i Arendal. Han har riktignok gått i fakkeltog for sykehuset i Arendal, men han ville flytte Lillesand til Vest-Agder og det vil aldri bli glemt.
Ryktene sier at Thomassen under Arendalsuka i sommer fikk så hatten passet av høyrefolk i Arendal. Og det er jo unektelig litt pussig dersom en av partiets to toppkandidater ikke ønskes hjertelig velkommen til å drive valgkamp i fylkeshovedstaden i det fylket han representerer. Men sånn er det, og derfor kan det tenkes at noen potensielle høyrevelgere i aust stemmer annerledes i frykt for å få Thomassen på Stortinget. Heller la være å stemme på Høyre, enn å bidra til at Thomassen kommer inn. Hvor går de da?
Det tryggeste er å stemme Arbeiderpartiet. Freddy de Ruiter er byens mann. Men hvis det blir for vanskelig for en høyresympatisør å stemme på Ap, finnes det en fin mellomløsning i Venstre og Hans Antonsen.
Det er nok få i Arendal som er helt trygge på Hans Antonsen, men han har på mesterlig vis, fra sin dødens posisjon i Grimstad, manøvrert seg gjennom Arendal-Kristiansand-konflikten. Sett fra Arendal er det ikke mye man kan «ta» Antonsen på, så en stemme til han er tryggere enn en stemme til Thomassen.
Til slutt har vi en joker i Kjell Inge Ropstad. Den unge KrF-politikeren står i fare for å miste plassen sin på Stortinget. Han er en populær politiker som absolutt kan stjele noen høyrevelgere i aust. Jeg ser ikke bort fra at noen kan tenke slik: «Det holder med Harberg fra Høyre, jeg hjelper heller Ropstad til en plass på Stortinget. Så slipper vi Thomassen.»
Hvis altså sykehus og fylkesgrense er viktigere enn partiet.