Fortjent pris til offentlighetsjegere

Fredag vant Fædrelandsvennen en  journalistpris for et arbeid som ikke var innsendt til konkurransen. Hipp hurra til juryen.

Agder journalistlag delte i helgen ut priser for den beste journalistikken som er laget på Sørlandet dette året. Årets sak gikk fortjent til journalist Christina Quist i Lindesnes Avis for arbeidet med saken om den afghanske tolken Faizullah Maradi. NRK fikk årets featurepris for programmet «Jakten på frisonen» og Fædrelandsvennens journalist Tormod Flem Vegge vant prisen for årets bilde. Dette var nok det letteste valget for juryen. Tormods helt eventyrlige bilde av cruisebåten i tåkehavet var nok uten reell konkurranse. Dette bildet bør også kunne hevde seg i den nasjonale «Årets bilde»-konkurransen.

Tåkeifjorden11

Sørlandsporten

Så til prisen som ikke stod på kartet: Sørlandsporten.

Oppkalt etter tunnelen ved avkjørselen til Risør lanserte vi i år offentlighetsprosjektet Sørlandsporten i Fædrelandsvennen. Du finner portalen med egen henvisning på forsiden på fvn.no.

Uten tvil det beste arbeidet

Jeg er veldig stolt av dette arbeidet som journalist Tarjei Leer-Salvesen, utvikler Atle Brandt og designer Jan Grytting står bak. Og jeg må berømme juryen for å ha løftet dette arbeidet frem utenfor de vanlige kategoriene. Uten tvil er dette det mest oppsiktsvekkende journalistiske løftet som er gjort på Sørlandet det siste året.

sørlandsporten

Kort fortalt er Sørlandsporten en portal for søk i offentlige dokumenter. Arbeidet burde vært unødvendig fordi offentlige instanser har plikt til å ha sine dokumenter søkbare. Men praksisen er høyst ujevn og bakgrunnen for Sørlandsporten er den elendige tilgjengeligheten det er til dokumentene i Kristiansand kommune. Et av de aller viktigste verktøyene journalistene har for å kunne etterprøve offentlige myndigheter er å følge med på de offentlige dokumentene. I stedet for å være åpen, har Kristiansand kommune bestrebet seg på å gjøre sine dokumenter vanskelig tilgjengelig.

Scannet titusener dokuementer

Dette provoserte journalist Tarjei Leer-Salvesen så mye at han fikk ideen til Sørlandsporten. Han har personlig scannet inn titusevis av dokumenter bare fra Kristiansand og lagt dem inn i en søkbar database. Senere har vi lagt inn samtlige kommuner på Agder og utvidet med fylkeskommuner, universiteter og Sørlandet Sykehus.

Databasen fungerer utmerket og har gjort jobben vår med å etterprøve myndighetene mye enklere. Selvsagt var det litt fristende å sitte på dette verktøyet alene, men fordi vi er opptatt av offentlighet bestemt vi oss for å åpne dette for alle. Journalister i konkurrerende medier er flittige brukere, men også privatpersoner som ønsker å finne et kommunalt dokument bruker vår tjeneste.

Sørlandsporten er et glimrende eksempel på hvordan flinke journalister i kombinasjon med ny teknologi kan utvikle tjenester som både fører til et åpnere samfunn og flere viktige artikler i mediene.