Hjelp, det er hull i muren

Mediestudentente på Gimlekollen har oppdaget at du kan lure Fædrelandsvennes betalingsløsning på nett.

I et oppslag på studentenes nettavis sornett.no skriver de på fronten at «Fevennen fjerner betalingsmur».

sørnett

Dette er selvsagt vrøvl, men det som er riktig er at det finnes flere hull i muren som man kan benytte seg av dersom man absolutt vil sniklese artikler. Journaliststudentenes nettavis gir deg en av oppskriftene hvis du vil ha den. Litt som å skrive «slik sniker du på trikken». Alle vet at du kan hoppe inn bakdøra og håpe at du ikke blir oppdaget, men trikken har ikke sluttet å ta betalt for å kjøre deg dit du vil likevel.

Først ute

Fædrelandsvennen endret sitt abonnement i 2012. Som den første store avisen i Norge mente vi det var riktig å begynne å ta betalt også for innhold digitalt. Vi inkluderer de digitale kanalene i vårt abonnement, og det har vært en suksess. Den siste tiden før vi endret abonnement mistet vi i snitt 7 abonnenter hver dag. Siden endringen har antallet vært stabilt. Det finnes altså mange som synes det er fair å betale for journalistikk digitalt. Men mange misliker det også.

Dilemma

Et av våre store dilemma da vi innførte nettbetaling var at vi også stengte for åpen deling av våre artikler i sosiale medier. Det er ikke akkurat digitalt.  Vi ønsker å kunne dele artiklene våre, både fordi det gir økt lesing, men også fordi det rekrutterer nye lesere. Dessuten ønsket mange av våre abonnenter å kunne dele våre artikler videre. Ikke et urimelig ønske så lenge de har betalt for artiklene.

Etter to år med lukket deling ønsket vi derfor å teste en ny løsning. I sommer åpnet vi opp og kommuniserte dette til våre lesere. Tanken bak er at de artiklene vi selv deler, eller de som blir delt av betalende abonnenter kan leses av alle. Hvis du som ikke abonnent klikker på en delt fvn-artikkel kan du lese denne ene saken. Vil du videre må du betale. Så er det altså sånn som Sørnett «avslører» at det er mulig også for ikke-abonnenter å dele låste artikler til seg selv – og dermed få tilgang.

Finnes flere smutthull

Det finnes flere andre smutthull også, for de som har litt teknisk innsikt. Både for Fædrelandsvennen, Aftenposten og Bergens Tidende. Det må vi leve med selv om det selvsagt er en uting for oss at folk sniker seg inn, akkurat som det er det for trikken. Vi jobber kontinuerlig med at våre løsninger skal være så gode og så tette som mulig, og vi får også hjelp av lesere. Vi har hatt noen gode opplevelser etter at vi innførte nettbetaling gjennom at datakyndige lesere som støtter at vi tar betalt har oppdaget smutthull i løsningen vår og varslet oss om det.

Hisser meg ikke opp

Sørnett presenterer det nærmest som en sensasjon at man kan lese fvn gratis på nett via Facebook. Sett fra min side er ikke dette noe jeg liker, men det er heller ikke et stort problem. På mange måter liker jeg jo at innholdet vårt er så attraktivt at folk strever litt med å få tak i det. Jeg ønsker jo at vi blir lest av flest mulig, og klarer ikke helt å hisse meg opp over de som sniker seg inn. Jeg løp ikke rundt og kjeftet på papirabonnenter som lånte ut avisen sin til naboen før, og jeg kommer ikke til å løpe rundt å kjefte på folk som ønsker å lese oss nå heller.

Men vi fjerner ikke betalingsmuren, slik som Sørnett påstår. Snarere tvert i mot. Vi kommer til å utvikle nye tjenester som vil gjøre abonnementet mer attraktivt. Vi har apper og e-avis i dag som krever abonnement og flere slike tjenester vil komme fremover. På nett og mobil kommer det alltid til å være mulig å snike seg inn, men målet er selvsagt at den journalistikken vi leverer skal ha så stor verdi at leserne synes det er fair å betale for den. Kjøper du et abonnement koster det under ti kroner dagen for alle våre produkter. En pakke tyggis koster nå 20 kroner.