Hvem blir statsråder fra Sørlandet?

Sist gang Agderfylkene var representert med en statsråd i Regjeringen var i 2005, da Ansgar Gabrielsen var helseminister. Etter årets valg vil vi få minst én, kanskje to, i beste fall tre.
I vår nyere historie kommer jeg bare på fire statsråder fra Sørlandet de siste 30-årene: Tore Austad (kirke- og undervisningsminster 1981-83), Astrid Gjertsen (forbruker- og administrasjonsminister 1981-1986), Jon Lilletun (kirke- og undervisningsminister 1997-2000) og Ansgar Gabrielsen (næringsminister 2001-04 og helseminister 2004-05).
Grete Faremo, sier du? Eller Victor Norman? De har tilknytning til Agder-fylkene, absolutt, men å kalle dem Agder-statsråder blir feil. Kriteriet er å bo eller jobbe i landsdelen når du blir statsråd. Derfor står vi igjen med Austad (H),Gjertsen (H), Lilletun (KrF) og Gabrielsen (H) på 30 år. Med andre ord er vi er ikke akkurat med i maktens sentrum. I den siste rødgrønne regjeringen er Sørlandet den eneste regionen som ikke er representert. Som vanlig, når Arbeiderpartiet har makten.
Blir det bedre nå? Gitt at det blir en eller annen borgerlig regjeringskonstellasjon. Og det blir det.
Ja, det kommer til å bli bedre, særlig dersom KrF og Venstre blir en del av regjeringsapparatet. Men også i en Høyre/Frp-regjering eller i en ren Høyre-regjering vil Agder få minst en statsråd.
Byrådsleder i Bergen, Monika Mæland fra Arendal er nærmest bankers som kommunalminister fra Høyre, men hun kommer i samme kategori som Faremo og Gjertsen. Hun vil representere Bergen/Hordaland.
Så hvem har vi? Hvem er aktuelle statsrådskandidater fra Agder?
Mine tips er i prioritert rekkefølge:

** Peter Gitmark (H)
Gitmark har bak seg tre perioder på Stortinget, men er ikke kandidat i år. Han er fortsatt en ung mann (36) og har godt kontaktnett i partiet. Gitmark er en meget sterk kandidat til en statsrådspost som skal jobbe med utvikling/bistand. I et intervju med NRK fredag sa Gitmark at det er tre ting som må til for at han skal bli statsråd. 1. Høyre må vinne valget, 2. Erna må ringe han, 3. Han må si ja. Det blir check, check, check. Gitmark er inne.
** Dagrun Eriksen (KrF)
Dersom KrF blir med i regeringen skal det mye til at partiet kommer utenom Dagrun Eriksen (42). Hun er første nestleder i partiet og representerer en landsdel som er viktig for KrF.
** Hans Antonsen (V)
Dersom Venstre blir med i regjeringen tror jeg Hans Antonsen (48) raskt blir en het kandidat til en statsrådspost. Antonsen har vært generalsekretær i Venstre og statssekretær i Næringsdepartementet for Lars Sponheim. Han er i dag en populær ordfører i Grimstad og noe så uvanlig som en frittalende og tydelig politiker.
** Tine Sundtoft (H)
Tine Sundtoft (46) er i dag fylkesrådmann i Vest Agder. Hun har tidligere vært regiondirektør i NHO Agder og har solid bakgrunn i partiet. Hun var aktiv i Unge Høyre, har sittet i kommunestyret i Lillesand og vært vararepresentant til Stortinget. Sundtoft er nær venn med Jan Tore Sanner og vil nok bli vurdert når Høyre skal finne sterke kvinnelige statsrådskandidater.
Tor Utsogn (Frp)
Dersom Frp kommer i regjering vil de måtte lete etter kandidater fra Sørlandet hvor partiet står meget sterkt. Den eneste aktuelle kandidaten vil etter min mening være Tor Utsogn. Han er nok et «wild card», men er likevel interessant fordi han har erfaring fra å samarbeide med H og KrF i Kristiansand bystyre, og han er en pragmatisk Frp´er som lett kan aksepteres i Høyre.

Jokere:

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
Unge Kjell Ingolf Ropstad (28) fra Evje har imponert på Stortinget og har meget god standing i partiet sitt. Han er tett på partileder Knut Arild Hareide og kan seile opp som en ungdomskandidat i en felles borgerlig regjeringskabal. Hvis Ropstad havner utenfor Stortinget, vil Hareide helt sikkert likevel ha han med videre på en eller annen måte, men mest sannsynlig blir han politisk rådgiver i et departement.

Johnny Bernander (H)
Det er vanskelig å komme utenom Bernander (56) hvis man snakker om statsrådskandidater fra Sørlandet. Han er kjent, har bred politisk erfaring og mye ledererfaring. Mulig han er definert ut av partiledelsen, men personlig synes jeg det hadde vært spennende med Bernander i en statsrådspost. Samferdselsminister for eksempel. Det er jo den statsråden Agder virkelig trenger. Bernander har pendlet så mye mellom Oslo og Kristiansand at han vet hvor skoen trykker både når det gjelder fly, tog og vei. Med Bernander som samferdselsminister ville det garantert skjedd noe på Sørlandet.

Arvid Grundekjøn (H)
Dette er virkelig et joker-tips, men likevel: Grundekjøn var på toppen av sin karriere, ble kåret til årets styreleder i Norge og var styreleder i Statkraft da han ble detronisert av næringsminister Trond Giske i 2010. Grundekjøn uttalte seg kritisk til regjeringens eierskapspolitikk og ble sendt på dør av Giske. Siden har Grundekjøn gjort et overraskende karrierevalg og blitt politiker. I Kristiansand dundret han rett inn som ordfører og har ledet et samarbeid mellom Høyre, KrF og Frp. Hva hadde vært en bedre hevn for Grundekjøn enn å overta nøkkelen i Næringsdepartementet fra nettopp Trond Giske? Har Erna sans for god dramaturgi gir hun jobben til Grundekjøn, men køen av høyrefolk som sikler på Næringsdepartementet er så lang at Giske nok slipper ydmykelsen med å gi nøkkelkortet til sin gamle fiende.

Hva tror du? Får Agder endelig en statsråd igjen? Er det andre statsrådskandidater enn dette fra agderfylkene?