Hvorfor fenger ikke Ap?

La oss være ærlige: Ap har levert den beste valgkampen. Ap har de største kanonene, i form av Jens, Jonas og Raymond. Ap har den største valgkamporganisasjonen. Og Aps statsministerkandidat har klart overgått Erna Solberg i valgdebattene.

Men likevel kommer ikke velgerne. Til tross for at enkelte målinger viser et oppsving, ligger gjennomsnittlig oppslutning ifølge nettstedet Poll of polls  på 28,0 prosent.

Elendige tall

Det er ikke bare dårlig. Det er elendig. Og det vil eventuelt være Aps nest dårligste valg siden krigen.

Så hvorfor fenger ikke Ap? Hvorfor virker ikke den store organisasjonen som alltid ellers har klart å mobilisere velgere? Hvorfor lar ikke folk seg imponere av Jens’ debattseire og påpeking av uenigheten på borgerlig side?

For å være helt ærlig, er det knapt noen som vet. Og for Aps del bør nettopp det være svært bekymringsfullt. For det virker som om samme hvor godt Ap gjør det i valgkampen, kommer ikke velgerne.

Det må være frustrerende for Ap-toppene å se at gjennomsnittsmålingene for et år siden viste en oppslutning på 29,9 prosent. Og at ingenting av det de har gjort siden har nyttet. Verken tidenes veisatsing, togsatsing, skoleløft eller partiets voldsomme kritikk av høyresidens privatisering  innen helse og skole.

Ap siden taco-en

Under en debatt i forrige uke mellom partisekretær Raymond Johansen (Ap) og Thorbjørn Røe Isaksen (H) på Katedralskolen i Kristiansand, innledet sistnevnte ved å si at Ap nå har sittet ved makten siden før taco-en kom. Kan forklaringen rett og slett ligge her? At folk er lei og vil ha en forandring, uansett?

Hva tror du?