Hvem bestemte egentlig at internett skal være gratis..?

– Dere burde skamme dere.

En pop-up dukker opp på skjermen min. Emnefeltet lyser mot meg. Jeg trekker pusten dypt og dobbeltklikker. Klar for å møte leseren med et smil, være så forståelsesfull som jeg bare kan og viktigst av alt; forsvare abonnementsmodellen vår med nebb og klør. La oss kalle avsenderen Kåre. Kåre var dypt opprørt og hadde behov for å bli hørt.

– Maken til frekkhet, Fædrelandsvennen, innleder han. – Jeg betaler gjerne for en god avis, spesielt lokaljournalistikk. Men det at dere krever at leserne deres må betale for en tredjepartsløsning for å kunne lese nettavisen deres er usmakelig. Jeg har aldri hatt internett og kommer heller aldri til å bruke penger på det”.

Jeg blir sittende lenge å reflektere over denne meldingen. Tankene tar meg ti år tilbake i tid.

Den gangen videobransjen gjennomgikk en utenkelig revolusjon. Kan du huske hva du tenkte da DVD-platen kom? CD-plate med film? Der satt du med en VHS-maskin som fungerte ypperlig. Måtte vi virkelig kjøpe en dyr, ny maskin for å få sett film, nå? Nei, kom ikke på tale.

Så gikk det vel et års tid da. Til vi gikk mann av huse, rake veien mot elektronikk-sjappene. Der brukte vi med sitrende spenning et par tusenlapper på ny videospiller til stuen. Etter to besøk hos naboen som skrøt uhemmet av en helt ny filmopplevelse og mange spennende features, var det ikke lenger et alternativ å være noe dårligere. Helt naturlig det. Du ble snikdigitalisert. Og der stod du da, tusenlappene fattigere, og med et helt liv av VHS-filmer du ikke visste hva du skulle gjøre med.

Husker dere den gangen da teleoperatøren kom på døren og lurte på hva vi synes om å få installert trådløst internett i heimen? Et fnys og et ønske om en god dag var alt de fikk i retur den gang. Trådløst internett? Hadde verden blitt gal, nå?!

Er det ikke slik at ordet ”nytt” og ”penger” vanligvis er en positiv kombinasjon? Alle liker da vel å kjøpe seg noe nytt? Eller, er unntaket fra regelen dersom andre forsøker å påvirke oss til endre vanene våre? Felles for eksemplene over er at fordelen med ny teknologi er at det gir oss nye muligheter.

For en tid tilbake siden leste jeg en debattråd på et britisk forum som diskuterte nettopp betalingsvilje for innhold på nett. Én kommentar har jeg aldri glemt. Det var én som var interessert i å fyre opp litt, og skrev:

-Hvorfor er ikke bensin gratis da?

Da klang det klart, tydelig – og overraskende fornuftig – fra en annen kant:

– Enkelt. Fordi vi er villig til å betale for det.

Nå sitter jeg her og funderer da. Hvem er det egentlig som har bestemt at alt på internett skal være gratis? Ingen har vel gått ut og ”bestemt” det? Likevel virker det som om vi har en konsensuskultur blant oss. At internett er gratis. At innhold på nett skal ikke koste ei krone så lenge vi befinner oss en plass vi kan koble til et nettverk.

Tar vi det rett og slett for gitt i dag? Like naturlig som vann, da eller? Vi tenker sjeldent over det, men jaggu betaler vi ikke for det også. Fordi vi trenger det. Så hva er vi villige til å betale for?

Er det slik at hvis vi ikke får noe fysisk å holde i hånden, så er det mindre verdt?

Selv tilhører jeg en generasjon hvor et liv uten internett er totalt utenkelig. Ofte, og til og med daglig, kan jeg kjenne kaldsvetten krype oppover ryggen min, og behovet for ekstra oksygen melder seg når 3G-en svikter et minutt eller to. Er tross alt fare for at jeg kan gå glipp av noe. Men det er en annen ting jeg er mer redd for. Dersom vi ikke er villige til å betale for dette verdifulle innholdet på nett. Som vi er så avhengig av. Da blir det jo helt verdiløst til slutt. Det er bunnlinjen.

Internett har for lengst revolusjonert måten vi samhandler på, bruker fritiden vår på og ikke minst måten vi driver forretninger på. Dette er fremtiden, folkens! Og den kommer. Enten vi er klare for det eller ikke. Det beste av alt er at vi kan ta den med oss hvor enn vi går.

Hva er du villig til å betale for på nett?

 

Opprinnelig publisert Fædrelandsvennen 22.juni 2012 http://www.fvn.no/tema/godhelg/Hvem-bestemte-egentlig-at-internett-skal-vare-gratis-2243714.html