En mektig, nymoderne syklubb

Google. I love it!

Er nesten så jeg kan kalle meg avhengig. Her finner jeg nemlig svaret på alt! Intet mindre enn ren lykke for meg som kvinne. En av dem med tendens til å overanalysere alt fra små symptomer til livets eksistens, sant å si. Jeg tenker selvfølgelig på mammanett.no, barnimagen.no og ikke minst forumet over alle forum, kvinneguiden.no. Med stor K. Faktisk tror jeg at jeg selv-diagnoserer meg selv minst én gang i uken ved hjelp av disse fantastiske mødrene som bor på internett.
Generelt liker jeg jo å tro at jeg har fint lite til felles med denne gruppen. Likevel finner jeg altså meg selv surfende inne på mammanett.no i tide og utide.

Det er som å ha én million tanter og storesøstre et klikk unna. Du stoler blindt på dem og kan spørre dem om alt fra tragiske kjærlighetsliv til hvilken sminke som fungerer best i solen og når det er på tide å skifte forgasseren på bilen. Kunnskapsbasen er usannsynlig stor.

Min søster og jeg var nylig i Spania. Utsultet på sol som vi var, så vi oss pent nødt til å google solbrenthet allerede etter den første dagen. Hadde det ikke vært for Mettemor79 vet jeg virkelig ikke om ferien kunne vært berget. Voksemetoder, bryllupsplanlegging, produktanalyser og velmenende samlivsråd florerer om hverandre. Bedreviterne messer døgnet rundt, og alle typer av erfaringer skal ned på tastaturet. Diskusjonstråder av typen «Hva kan jeg kreve av mannen?» får raskt behov for større serverplass.

Nei, det ville faktisk aldri lenger falt meg inn å kjøpe et nytt produkt eller gjøre en drastisk forandring uten å konsultere med mine søstre på nett. Her lærer jeg nesten alt om potensielle bivirkninger i forkant, og jeg kan være helt trygg på at jeg ikke ender opp med å ta en dårlig beslutning.

Når ikoner på nett som Fotballfrue og Babymama82 sterkt fraråder alle å kjøpe den nylanserte øyekremen, kan man nesten regne med at produktet tas ut av produksjon innen tre måneder. Det sier mye om makten vi kvinner faktisk har på nett. Og det kan være en skremmende tanke! Hvor stor påvirkningskraft vi faktisk har på hverandre. På nettet bygger vi troverdighet og tillit til hverandre på mikrosekunder.

Jeg er rett og slett ytterst fasinert av hele fenomenet! Er det liksom sånn at dette er blitt en digital hobby for kvinner…? Den moderne formen for syklubb? Som passiv leser og uten å fornærme noen må jeg få undre; er det slik at både hjemmeværende og karrierekvinner sitter i sofaen og kommuniserer via Kvinneguiden og skriver på bloggene sine, i stedet for å dra på en god gammeldags forening? Alle undersøkelser viser jo at det er vi kvinner som ruler nettet, noe som ikke overrasker meg det grann. Sosiale dyr som vi er.

Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan generasjonen før oss klarte seg. De var på forening én gang hver 14. dag, de! Og strikket. Med slengbukser og grorud-palmer, og ramset opp kjøttkakeoppskrifter.

Hva er det egentlig som har skjedd? Et og annet klubbhus har åpenbart gått tomt, og nå sitter vi hjemme under vifta på kjøkkenet, med highlights i håret, cupcakes opp etter ørene og løser verdensproblemer på Ipads etter leggetid. Her samles vi rundt de store generaliseringene, men samtidig krangles og kritiseres det så busta fyker bak glorifiserte nicknames. Om barneoppdragelse, amming og ikke-eksisterende karrierevalg.

Som passiv leser kan jeg ikke annet enn å melde at informasjonsflyten er helt gigantisk, og kvinneguiden.no alene registrerer noe sånn som to millioner sidevisninger i uken. Vi har fått en helt egen arena nå, vi. Som bare er vår! Så å si fritt for menn og barneskrik.

Mannfolk, det er bare å innse! Kvinnene har rullet ut det digitale skytset for lengst. Mens dere ser ekstraomganger og sprer galle på diverse britiske fotballforum, styrer vi verden.

Om dere lurte altså. Google it.

 

Opprinnelig publisert Fædrelandsvennen 31.august 2012 http://www.fvn.no/tema/godhelg/Kvinner-ruler-pa-nettet-2278609.html