Dilettant i Solnedgang

I bokhyllen vår i spisestua står det en bok av Astrid Skår med tittelen Utrydningstruede Ord: Et Samlebind. Mamma har med jevne mellomrom de siste fem ukene dratt boka frem for å fortelle meg om hvor fantastisk den er, og etter nevnte fem uker tok jeg meg til slutt tid til å bla igjennom vidunderet.

Jeg ser jo poenget med disse bøkene, jeg synder jo selv på daglig basis. Etter et år i Statene og tre år på engelskspråklig studie i Oslo er vokabularet mitt litt over middels språkforvirret og fremmedord som egentlig ikke er fremmedord dukker opp all the time etterfulgt av en unnskyldende setning om at det er ”så utrolig mange flere ord og uttrykk å velge mellom på engelsk så det er jo ikke rart at jeg har problemer med å finne et norsk ord for å forklare nøyaktig hva jeg mener hele tiden!”.

Men nå har jeg altså forelsket meg i norsk igjen. About high time, for å bruke et engelsk uttrykk. Mot slutten av sommeren skal jeg ha erstattet trangen til å si det med ”på høy tid”.

For øyeblikket er ordet dilettant en personlig favoritt (det eksisterer tydeligvis i Words ordbok, for jeg stavet det akkurat feil og den rettet meg. Flaks!), tett fulgt av flanere. Skal flanere (slentre eller drive sakte omkring, uten noe bestemt mål) rundt i Markens og slenge ordet dilettant (person som gjør seg viktig ved å fremstå som mer kunnskapsrik enn han egentlig er) etter alle forståsegpåere som tror at de etter et semester på Blindern vet alt om din indre psyke, og så skal jeg hovere over deres manglende norskkunnskaper når de ikke skjønner hva jeg snakker om.

Sjarlatan (bedrager, skrythals, humbugmaker), sjofel (tarvelig, ufin) og gresselig (forferdelig) skal også inn i vokabularet, men det er mer fordi jeg føler meg som mormor når jeg bruker dem.

Folk klager jo støtt og stadig over at norsk er et ordfattig språk, og bruker det som unnskyldning til å snakke norwenglish – metrofile og ”verdensvante” mennesker mer enn andre, så jeg syns det er på høy tid (← yess!) at vi tar en ny runde Typisk Norsk på TV og lærer oss norsk igjen.

Meg først!

2 tanker om “Dilettant i Solnedgang

Det er stengt for kommentarer.