Fem enkle måter å forbedre feriebildene dine på

Når sommeren er så fotogen som den er her på Sørlandet, så er det ikke rart at man har lyst til å få lagret så mye som mulig av dem på kameraminnekortet. Den kalde vinteren vil tidsnok ta tak nok en gang, og legge seg som et hvitt (grått) teppe over Norden igjen. Men gud så kjedelig det er når man går igjennom bildene en gang ut i november og oppdager at man har tatt 20 bilder til sammen, og alle er av kjedelige, oppstilte motiver. Så vi tenkte vi skulle slå til med en fin liten foto-guide her – når det først er grått ute, og du har tid til å sette deg ned og bli litt kjent med kameraet ditt.

Tips nummer 1: Ha med deg kamera alltid!

Ja, det kan være du etterhvert får kallenavn som «bloggern», «pappa-razzi», «japaneren» eller noe sånt, men når alt kommer til alt så er det da du får de beste bildene. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har glemt kameraet hjemme og så slått meg selv mentalt (og fysisk et par ganger) i hodet fordi jeg kommer over noe som burde dokumenteres. Regel nr 1b er forøvrig å bruke kameraet du først har med. Ta bilder av alt, og sjansen er ganske stor for at du fanger noen ganske fine øyeblikk helt tilfeldig.

Tips nr 2: Ikke vær redd for å gå «up close and personal»

Som bildet øverst i innlegget viser, er det å komme seg så nærme og «oppi» det man skal ta bilde av ofte en fordel. Det å fange detaljer, farger og mønstre gjør at bildene ser mye mer delikate og profesjonelle ut. Ofte er man redd for å ta bilder for nærme ansiktet på folk, eller å trå frem foran publikum for å ta bilder på kloss hold av gatedanserne i Markens, men den som intet våger intet vinner.

Tips nr 3: Unngå oppstilte bilder

Oppstilte bilder er noe av det kjedeligste som finnes, et eller to går fint. Men et album av dem får meg til å grøsse nedover ryggen, eller sovne. En av to. Da er det mye koseligere med bilder som er tatt når folk ikke følger med, når mennesker er naturlige, smiler og ler og ikke vet at kameraet er der. Det er da du fanger ekte øyeblikk.

Tips nr 4: Tenk på bakgrunner.

Når du tar bildet, se på hva som er bak motivet ditt. Se deg rundt. Finnes det en mer spennende bakgrunn? Mønster, farger og liknende kan spille inn her. En av grunnene til at jeg liker bildet over, med sofaen og havet i bakgrunnen, er at det fanger følelsen av Hawaii – selv om det er tatt innendørs. Fargene var også veldig flatterende og gjorde at jeg så kjempebrun ut. Win-win.

Tips nr 5: Fang øyeblikket

Denne henger sammen med det første tipset, men er også det som skiller dine foto ut fra alle andres. For det viktigste når du er ute og tar bilder, det er å fange de øyeblikkene du gjerne vil huske. Det nederste bildet av pappa og Embla fra 17. mai er ikke så spesielt, og dybdeskarphet og slikt kunne vært bedre, men det fanger et minne og et sekund hvor de begge står og ser på 17.mai-toget nede i Tresse. Det er bilde jeg kommer til å ta vare på og printe ut når jeg er tilbake på Hawaii.

PS! Hvis du har et speilreflekskamera så er 50mm-linsen din bestevenn og det absolutt beste standardobjektivet du kan ha!

Lykke til !

En tanke om “Fem enkle måter å forbedre feriebildene dine på

  1. Tilbaketråkk: Dybdeskarphet og fokus: Få 100 likes på Facebook-profilbildet ditt | Sørlandsstil

Det er stengt for kommentarer.