Mitt fantastiske eventyr


Når jeg sitter alene med mine tanker, så svever de ofte hit. Til Tanzania, og Kenya. Bildet er fra Ngorongoro i førstnevnte land. I vinter var jeg der i en måned på studietur med journalistikkutdanningen. Det var en fantastisk opplevelse som jeg aldri vil glemme. Jeg flyttet mange av mine grenser på denne turen. Her vil jeg gi dere et lite innblikk i noe av det jeg opplevde, via et utvalg av bilder jeg fanget med kameralinsen. Det er et bildetungt innlegg, men jeg håper dere synes det er interessant likevel.


Det er ikke hver dag man kan våkne opp til synet av apekatter på taket utenfor soveromsvinduet. Utrolig nydelige dyr, som gjorde mye ramp.

Vi besøkte elefantbarnehjemmet i Nairobi. Her tar de inn elefanter som i naturen har blitt forlatt av sin mor av ulike grunner.

Det var store kontraster mellom fattige og rike i Nairobi. Jeg synes dette bildet illustrerer det godt, med de skyhøye bygningene i bakgrunnen, som et motstykke til Mathare-slummen i forgrunnen.

I sentrum av Nairobi. Det er en by med mye kriminalitet, så vi måtte være veldig påpasselige med hvor vi gikk.

Inne på et supermarked i Nairobi..

..Og ute på et Masaiimarked utenfor kjøpesenteret.

Gjødselbiller. Mannen klamrer seg til gjødselballen, mens kvinnen dytter den rundt på veien. Hjerteknusende nok ble disse most av en bil rett etter dette bildet ble tatt.

På vei ut av Nairobi ble vi stoppet i et par timer av Masaii-kvinner som blokkerte veien, og forhandlet med myndighetene. De bar alle lange kniver, ved navn macheter. Grunnen til at de protesterte var siden barna deres ofte dør på vei til sykehuset grunnet dårlige veier.


På veien mot Haydom, et sykehus i Tanzania, ble vi hindret av denne bussen som stod fast i gjørma. Det var ikke rent sjeldent vi måtte stå i kø både i Nairobi og Tanzania. Man blir etterhvert ganske vant til å vente.

Denne lille jenta gjemmer seg for meg. Jeg fikk minst fem barn til å gråte, fordi de ikke var vant til å se en person som var så lys i huden.

Her er oppholdsrommet til pårørende på sykehuset i Haydom. Der lager de blant annet mat til pasientene.


I sentrum av Haydom.


På kultursenteret i Haydom utvekslet vi spørsmål med eldrerådet. De lurte blant annet på hvorfor vi blonde har grått hår, og hvordan de kan stoppe utviklingen hos de unge som bryter med tradisjonene. De var også svært interesserte i å vite hvordan unge i Norge lever. 

I landsbyen Nyichoca ble vi møtt med tradisjonell sang og dans. Det var en spesiell gest de gjorde for å ønske oss velkommen.

I et døgn bodde jeg og ei venninne hos en familie i landsbyen. Vi sov i det bakerste huset. Dessverre kunne verken de snakke engelsk, eller vi snakke swahili. Kommunikasjonen ble krevende og begrenset, men det var et veldig spennende opphold uten luksusen vi er vant til her hjemme.

Mitt gull. Minstejenta i familien. Hun er noe av det nydeligste jeg har sett.

Min venninne og min afrikanske «søster» på morgentur i vakre omgivelser.

«Søster» er utrolig vakker. Hennes skjønnhet kommer virkelig ikke til sin fulle rett på dette bildet. Den var blendende med et utrolig vakkert smil.


Utsikt over Ngorongoro-krateret i Tanzania. Det mest fantastiske synet jeg har sett i mitt liv!

På safari i Serengeti kom vi tett på de ville dyrene i sine omgivelser. Denne geparden med sine fire barn fascinerte meg veldig. Moren ser så majestetisk ut. Vi så omtrent alle dyrene på safariturene våre, med unntak av nesehorn.

Vi overnattet blant annet midt i nasjonalparken Serengeti i telt. Jeg var ikke mye tøff da jeg skulle gå i mørket alene, vel vitende om at hyenene hylte rundt meg. Stol på lommelykta, sa de som var vant til slikt. Hah. Det gjorde jeg ikke for å si det sånn.. Heldigvis lever jeg fortsatt.

Jeg drømmer stadig om å dra tilbake. Og jeg er sikker på at jeg kommer til å gjøre det en dag. Særlig i Tanzania fikk jeg veldig god kontakt med mennesker jeg kommer til å huske resten av livet mitt, og som jeg håper jeg får se igjen. Vi møtte en fantastisk hjertevarme der som rørte meg dypt i sjela.

Noe av utfordringen med å skrive om slike reiser er at man gjennom sitt ordvalg og bildevalg presenterer en del av en virkelighet, og man velger hvilken side man vil vise. Jeg kom hjem med et tusentall bilder, og jeg skulle ønske jeg kunne vise dere alt, men det er dessverre umulig. Men jeg håper likevel at jeg har vist et variert utvalg, med flere sider representert.

Og til slutt vil jeg anbefale alle å reise til Kenya eller Tanzania. Det blir en opplevelse dere aldri vil glemme!