Pass på barna dine, så passer jeg på hunden min!

For et par uker siden var hunder og hundehold nok en gang tema i norske aviser etter at Fædrelandsvennen skrev om tre hunder som angrep en toåring og to voksne i Mandal. Slike saker kommer opp med jevne mellomrom, og de skaper stor debatt omkring regler og regulering av hund som kjæledyr i Norge. Men disse debattene handler alltid om hva som er galt med hundene, om eiere som fostrer opp hundene sine til å bli kamphunder istedenfor kjæledyr, og om at vi burde ha lovendringer som gjør det vanskeligere (om ikke umulig) å få ha hund som familiemedlem. Etter min mening gis denne siden av debatten alt for stor plass, mens en veldig viktig del ofte blir oversett – eller rett og slett glemt.

Da jeg var liten fortalte foreldrene mine meg at jeg ikke skulle gå på rødt lys når jeg krysset gata, at jeg ikke skulle sykle uten hjelm, og at jeg ikke skulle klappe hunder som stod i bånd. Når det gjaldt hunder skulle jeg heller ikke klappe dem uten å spørre eieren om lov, og jeg skulle vente til hunden kom bort og snuste på hånden min, ikke motsatt.

Som hundeier i Kvadraturen må jeg ut og lufte Embla (13 år gammel Gordonsetter) rundt tre til fire ganger om dagen. Da møter jeg stadig vekk barn som synes det er kjempegøy med hund. De fleste holder god avstand til de er forsikret om at det er trygt å komme bort og si hei, men overraskende mange kaster seg over Embla og skal klappe henne på snuten, i øynene og ansiktet, ofte ganske hardt. Se for deg hvordan du hadde reagert om en fremmed person hadde kommet bort og klappet deg i ansiktet. Jeg tviler på at du hadde smilt og ledd av det (med mindre det var en intern, småsær spøk). Det verste er at foreldrene bare ser på og lar dem gjøre det.

Heldigvis for dem vet jeg hvordan reaksjonsmønsteret til Embla er, og registrerer når hun begynner å føle seg ukomfortabel. En ting er at hun aldri har bitt eller skadet noen, men hun er fremdeles et rovdyr, riktignok et tamt et. Instinktene hos hunder er sterke. Hvis hun føler seg truet nok, så vil hun bite. Det er det hunder gjør.

Hunder er, i likhet med mennesker, rovdyr. Men hvis de blir behandlet riktig, av familien sin og av folk rundt dem, så vil de aldri ha noen grunn til å ta opp de mer voldelige instinktene sine. Å si at det ikke skal være nødvendig å måtte lære opp barna sine til å vise respekt og sunn skepsis ovenfor hunder er både arrogant og naivt når man lever i et land hvor cirka hver femte husstand har hund.

Embla liker barn, og barn liker Embla, men jeg skulle gjerne sett at foreldre var litt flinkere til å oppdra ungene sine. Pass på å ha kontroll på barnet ditt, så skal jeg passe på hunden min!