Dybdeskarphet og fokus: Få 100 likes på Facebook-profilbildet ditt

Jeg ser på meg selv som en gladlaks av en amatørfotograf, og mesteparten av det jeg kan har jeg lært meg ved å prøve og feile (og google). Etter hvert som avanserte kameraer, i både speilrefleks og kompaktkamera-kategoriene, blir rimeligere er det jo endelig mulig for oss vanlige folk å få fantastisk kvalitet på bilder uten å betale en  formue for utstyret først. Men med avansert utstyr kommer større utfordringer. Du kan fortsette å bruke de automatiske innstillingene på kameraet, men hvorfor gjøre det når du har et kamera som gir deg muligheten til så mye mer! Her har dere i hvert fall to tips til hvordan dere kan utnytte kameraets potensiale på en enkel og effektiv måte for å ta gode bilder.

Jeg har valgt å bruke mitt Canon 600d som utgangspunkt (mest fordi det er det eneste kameraet jeg har), men de interne forskjellene mellom kameraer er ikke så store, så dette kan lett brukes for deg som har Nikon, Sony eller et annet kameramerke.

.

Blenderåpning / DYBDESKARPHET

.

En av mine absolutte favorittmåter å dokumentere livet og ting jeg liker er å ta bilder hvor objektet er i fokus og alt annet er helt ute av fokus og visket sammen (blurry). Denne effekten oppnår du ved å stille på blenderåpningen på kameraet.

Blenderåpningen er den som styrer hvor mye lys som slipper inn i kamerat når du tar bilder: stor blenderåpning = mye lys, liten blenderåpning = lite lys. For å komplisere ting så er tallene snudd på hodet av vanlig logikk. f/1.8 betyr for eksempel at du slipper inn mye lys, imens f/11 slipper inn mindre lys. Men dette trenger du egentlig ikke tenke på.

Hovedpoenget, og det eneste du trenger å huske, er at lavt f-stop (f.eks. f/1.8) gir deg større dybde, og høyt f-stop (eks. f/11) gir deg mindre dybde.

Når man skal styre blenderåpningen manuelt kan man gå på M-instillingen (M=manuelt), men jeg foretrekker Av (A på Nikon-kameraer). På Av styrer du blenderåpning/f-stop selv (ved å skru på det hjulet jeg har merket av på bildet av kameraet), og så fikser kameraet alle andre instillinger (ISO, osv). Så det eneste du trenger å bry deg om er å stille inn dybden slik du vil ha den. Og voila, du har fantastiske Facebook-profilbilder, matblogg-verdige bilder av middagen din og kan kalle deg amatørfotograf.

.

Manuelt fokus / FOKUSPUNKT

.

Steg nummer to som gjør at du får hundre ganger bedre kontroll på kameraet ditt er et punkt som ofte blir oversett litt i vanlig kameraopplæring på amatørnivå. For ofte kan det være sånn at man tar en haug med bilder, og så ser de greie ut på skjermen (de 2 sekundene man ser på bildet), og så kommer man hjem og oppdager at fokuset er 2 cm forann det du har tatt bilde av. Jeg gjør dette hele tiden (mye fordi jeg er alt for utålmodig når jeg tar bilder ute).

En enkel måte å fikse dette på er IKKE å bruke manuelt fokus (MF). Eller, hvis du har kjempelyst til å stresse med det så skal du få lov, men en mye enklere fiks er å bruke fokuspunkt-innstillingene istedenfor. På mitt kamera er det en liten rundt knapp øverst til høyre på kamerahuset, under et lite merke av firkant med et kryss inni.

Her kan du skifte autfokuspunktet. Det betyr at kameraet fremdeles vil fokusere automatisk for deg, men den vil fokusere i den delen av bildet du vil at det skal fokusere. Så hvis du tar bilder av en blomstereng, så kan du fokusere på de blomstene som er midt på engen, istedenfor dem som er nærmest kameraet. Bare kreativiteten setter grenser her. Lykke til!

Ute etter noe enda enklere? Her har du fem tips til hvordan gjøre feriebildene dine bedre (uavhengig av hvilket kamera du har).

Har du noen spørsmål om fotografi, hvordan man bruker forskjellige innstillinger, hva slags objektiver man bør kjøpe eller hva ting betyr, spør oss og vi skal gjøre vårt beste for å svare på alt!.

En tanke om “Dybdeskarphet og fokus: Få 100 likes på Facebook-profilbildet ditt

  1. Tilbaketråkk: Bingo! | Sørlandsstil

Det er stengt for kommentarer.