Drittlei sommerjobben?

Sitter du i kassa på en matbutikk imens sommeren passerer forbi utenfor vinduet, eller serverer du is til grinete og bortskjemte småbarn på brygga for åttende uka på rad? Da teller du kanskje også dager til skolestart når du endelig kan slippe maset av sommerjobben og kommer tilbake til den herlige hverdagen. Selv har jeg styrt unna noen av de aller kjedeligste sommerjobbene, men jeg har vært fungerende flyttebyrå sammen med ei venninne (vi knuste to doer uten å få sparken), malt hytta, solgt Sørlandschips og mygglys fra båt i Søgne, danset Dyreparkendansen for og med sommerturister i Kjuttavika og sortert kleeshengere og annet lagerskrot under bakken (laaaangt vekk fra alt som het sollys) i mange herrens timer. Men det var verdt det. Hvorfor?

Du får arbeidserfaring, du får jobbet med andre mennesker, potensielt mennesker du absolutt ikke liker, og på den måten lærer du deg å fungere med andre uten at det ender i total katastrofe og streik slik det ofte gjør når man prøver det samme med søsken i oppveksten.

Arbeidserfaring ser dessuten kjempebra ut på CVen nesten uavhengig av hvor det er du har jobbet. Bare det at du har erfaring av å ha vært i en jobbsituasjon, med plikter som må utføres, arbeidstimer som skal lides igjennom, oppmøte og arbeidstid fra et gitt klokkeslett til et annet. Rutinen ved arbeid rett og slett.

Og apropos arbeidserfaring, HUSK! å få med deg en god referanse nå når du snart er ferdig med årets sommerjobb. Den kan være verd mer enn gull i neste jobbsøkingsprosess og vil potensielt føre til at du får en mye gøyere jobb neste sommer! Eller om ikke annet så har du erfaring fra stedet du har jobbet nå, noe som gjør at du lett får jobb der igjen neste år også.

Og så er det jo pengene. Nå får du jo snart lønning, og det du kan bruke de siste dagene/ukene av sommerjobben på er vel å drømme om hva det er du vil bruke pengene på. Sett opp en liste, finn bilder, prioriter det som du vil glede deg over lengst. Mitt tips er å ikke bruke alle pengene på småting som egentlig ikke gir det så mye i det lange løp, bruk heller mer på en ting/reise/opplevelse som du har hatt lyst på lenge og som du nå endelig kan ta deg råd til. Hva står helt øverst på ønskelisten din?

Pengene fra min sommerjobb har gått til en ny klokke og et par sommermiddager, men mest av alt til leiligheten min hvor det er mye nytt som må kjøpes inn. Det som ikke brukes med en gang skal bli lagt bort på sparekonto til det tidspunktet jeg trenger dem som verst. Typ oktober når jeg har brukt opp hele studielånet mitt på vas og innser at det fremdeles er to hele måneder igjen før jeg skal hjem på ferie til familien (hvor kost og losji heldigvis er gratis).

Har du hatt sommerjobb, og i såfall hva skal du bruke pengene på?