Fire bøker for fire vidt forskjellige mennesker

Når regnet høljer ned som verst (sånn som idag) er det få ting som er så fint som å krype  sammen i sofaen eller under dyna med en stor kopp te og en bok. Men hvilken bok man velger er jo veldig individuelt. Noen liker spennende romaner som holder deg fast fra første side, andre foretrekker bøker hvor hvert ord er nøye planlagt, og andre igjen vil bare drømme seg bort i verdener ulikt den de sitter og sturer i nå. Her har dere fire vidt forskjellige bokanbefalninger som dekker fire kategorier innenfor litteraturen, jeg liker alle fire så da burde det være fritt frem for at du også skal finne noe du liker (da jeg dekker et ganske bredt spekter av leselyst).

For deg som liker galgenhumor og en god latter

«Korpela kom og ville vite om de hadde til hensikt å bli i landsbyen en natt til, eller om han skulle samle troppene i bussen og styrte den i en kløft, slik de hadde blitt enige om. Obersten avgjorde at de fikk tenke over saken resten av dagen og bestemme seg neste morgen. Korpela sa at i så fall ville han trekke seg tilbake til restauranten og drikke seg full.»

Da jeg skrev om Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant sammenliknet jeg den med Arto Paasilinnas Kollektivt Selvmord, og på mange måter er den boken fremdeles min favoritt av de to. Kollektivt Selvmord handler om en gruppe finner som samles rundt et felles mål om å ta sitt eget liv. Etter en seminar om temaet leier de en luksusbuss og drar Finland rundt på vei mot «dødsriket». Hysterisk morsom er en god beskrivelse. Tragikomisk er en annen. En moderne klassiker er den uansett. Og hvis du allerede har lest denne kan jeg tipse deg om at Paasilinna akkurat har kommet ut med ny bok, løp og kjøp!

For deg som trenger en bok som kan fylle tomrommet etter Twilight og Hunger Games

“Mom. I have something to tell you. I’m undead. Now, I know you may have some preconceived notions about the undead. I know you may not be comfortable with the idea of me being undead. But I’m here to tell you that undead are just like you and me … well, okay. Possibly more like me than you.”

Nei, ikke Shades of Grey. Ugh. Derimot vil jeg anbefale en bok av en dame som også startet forfatterkarrieren sin som fan fiction-forfatter på nett. Cassandra Clares City of Bones, første bok i en serie av fem, handler også om noe utenomjordisk, men denne gangen er det hverken vampyrer eller varulver som har hovedrollen. Det er engler. Eller nærmere bestemt Nephilim, en rase som er etterkommere etter engler, plassert på jorden for å kjempe mot det onde osv. Høres ganske kleint ut, men serien er overraskende bra. Morsom, annerledes, med de raske, sarkastiske dialogene vi er vant til fra serier som Buffy, og selvsagt masse kjærlighet og forelskelser. Blir filmatisert med norske Harald Zwart i regi, med premiere i 2013. Rollelista består av den diggeste samlingen kjekke gutter jeg har sett på lenge (Robert Sheehan, Aidan Turner, Kevin Zegers ++). Gleder meg!

For deg som liker ord og fine formuleringer

«Det later til at de voksne nå og da tar seg tid til å sette seg ned og betrakte den katastrofen livet deres er. De klager uten å forstå, og akkurat som fluer som stadig flyr mot den samme ruten, hisser de seg opp, lider, tæres hen, blir deprimert og lurer på hvilket tannhjulsmaskineri som har ført dem hit, hvor de ikke vil være. De mest intelligente gjør det til og med til en religion.»

Pinnsvinets Eleganse av Muriel Barbery er en søt liten roman om to intelligente mennesker som gjør sitt beste for å unngå å bli avslørt som de geniene de er. Den ene er en portnerkone i en rik bygård i Paris, den andre yngste datteren til en av familiene i bygården. Hvis du elsker gode formuleringener, smarte vendinger og referanser til store litterære verker (som Anna Karenina) vil du garantert like denne boken.

For deg som trenger en god historisk roman

Lyst til å lese en roman som er forholdsvis ukjent i Norge, men en besteselger på verdensbasis? Steven Saylors roman Roma, om en av verdenshistoriens viktigste byer sett fra synspunktet av to av dens første familier, er en moderne klassiker og en god innføring i Romas historie. Fra Remus og Romulus, brødrene som grunnla Roma rundt 700 år før Kristus og frem til år null, via Hannibal til Julius Caesar. Saylor har også skrevet en krimserie basert på det antikke Roma som kan anbefales på det sterkeste. Historisk korrekt skjønnliterratur i blandet god fiksjon. Tommel opp!

God fornøyelse!