Filmer du bør få med deg denne kinohøsten

Da sitter jeg på bussen på vei til Oslo, og den siste timen har jeg brukt på å sette opp liste på hvilke filmer jeg skal se det neste halvåret. Jeg er veldig glad i lister. Og filmer. Så dette er ikke første gang jeg gjør dette, for det er ingenting jeg liker mer (vel kanskje et par ting, men ikke så mye) enn å tråle IMDB.com sine nettsider på jakt etter nye filmer jeg ikke har sett. Denne høsten/tidlig vinteren er intet unntak, og inneholder minst en film jeg har hatt nedtelling til i over et år nå.

Først på lista over potensielle favoritter finner du Kon-Tiki. Norge trenger virkelig flere filmer som gir oss grunner til å være stolte over å være nordmenn. Hø hø. Men nei, seriøst, jeg gleder meg virkelig til denne filmen. Med et knippe gode skuespillere og historien om hvordan en av våre største nasjonalhelter satte ut for å krysse Stillehavet på en bambusflåte tror jeg denne har det som trengs for å bli en ny Max Manus. Og så har de med en lys levende hvalhai. Mer majestetiske og nydelige dyr skal du lete lenge etter. Premiere: 24. august.

Odd Magnus Williamson har en av hovedrollene i Kon-Tiki, men hans store film i år er jo uten tvil Tina & Bettina – The Movie. Denne kan bli skikkelig teit, eller ganske morsom. Jeg tror jeg må se den uansett hva kritikerne sier, for konseptet Tina & Bettina (fra Torsdag kveld fra Nydalen) i spillefilmformat virker helt søkt. Handlingen i filmen høres ut som en parodi på seg selv, for der går Tina og Bettina til krig mot hun nye jenta i klassen (spilt av Triana Iglesias) om hvem som er mest populær og hvem som arrangerer den kuleste Halloween-festen. Forvent mye «horer og nørds». Premiere: 7. september.

I tillegg til disse to kommer det en haug med utenlandske filmer. Daniel Craig er tilbake i rollen som James Bond i Skyfall, så alle får seg en god dose fine biler, kule spiongreier, pene Bond-damer og Daniel Craig i bar overkropp. Bond-damer denne runden inkluderer franske Bérénice Marlohe, og Naomie Harris (sist sett som heks/gudinne i Pirates of the Caribbean), og blant de kule mannfolkene har de klart å få med Ralph Fiennes. Tommel opp! Bond er alltid gøy. Premiere: 26 oktober.

Og det er jo ikke ordentlig kinohøst uten en god animasjonsfilm, denne gangen kommer det to som jeg tror blir bra. Den første er Modig (eller Brave som den heter på engelsk) som handler om ei rødhåret vikingjente som er kjempetøff og mye flinkere til å skyte pil og bue enn alle guttene. Fin historie, nydelig animasjon og den type film du tar med deg lillebror/søster/kusine/fetter/lite barn med på og koser deg like mye som nevnte barn gjør. Også kjent som konseptet: en god familiefilm.

Den andre animasjonsfilmen er ParaNorman. Passe Tim Burton-aktig om Norman som ser døde mennesker (men ikke helt på samme måte som i Den Sjette Sans heldigvis) og som må redde byen sin fra en gammel forbannelse. Også i kategorien familiefilm. Sannsynligvis veldig morsom. Må sees under tidligere nevnte alibi (ta med et stk barn).

Når du har gått lei av animasjonsfilmer og norske filmer, men fremdeles vil ha noe forutsigbart kan du hoppe på Ryan Gosling-bølgen (eeeeek) og se Gangster Squad. Produsentene syntes tydligvis Ryan og Emma Stone gjorde en så god jobb sammen i Crazy, Stupid, Love at de fortsetter med drømmeduoen. «Ryan Gosling i bar overkropp»-garanti. I 40-50talls mafia-setting. Litt Boardwalk Empire-aktig bare med attraktive mennesker og litt mindre spennende plot. Tipper jeg. Etter å ha lest forhåndsomtalene. Premiere: 12. oktober.

En annen film som garantert kommer til å få mye publisitet, på godt og vondt (kanskje bare vondt) er Utdriknings(s)laget. Se for deg Bridesmaids, bare med tre single brudepiker som hater bruden fordi hun er den som får gifte seg først. Pluss på at bruden er overvektig, brudepikene rølpete og at regisøren tydeligvis har latt seg inspirere av Hangover-filmene, og du har en film som potensielt kan bli kjempe dårlig eller overraskende hysterisk vittig. Med Kirsten Dunst i en av hovedrollene. Premiere: 9. september.

Utover det er det bare å merke av datoen for Årets Film: Hobbiten: En uventet reise. Da nyheten kom tidligere i sommer om at det skal bli tre filmer istedenfor to basert på J.R.R. Tolkiens bok (fyren som skrev Ringenes Herre) begynte jeg nesten å hyperventilere av glede. Nesten. Premiere på film nummer en er satt til 7 desember i Kristiansand. Jeg skal på midnattspremiere i USA. GLEDER MEG!

Hvilke filmer skal du se i høst?