Gjør feriebildene uforglemmelige: Photoshop-guide del 2

Tidligere har Lena vist dere hvordan dere enkelt kan redde feriebilder i situasjoner hvor lyset kanskje har kommet litt på avveie eller fargene er gråere enn du skulle likt. Dette med mål om et resultat som ser bra og naturlig ut. Jeg er selverklært photoshop-junkie og liker å redigere bildene mine på en måte hvor man tydelig ser at de er redigerte. Her snakker jeg ikke airbrush og alle redskap tilgjengelig for å gjøre folk tynnere og «penere», men heller bruk av unaturlige fargesammensetninger som skaper effekter a la det du får når du bruker Holga-kameraer og kamera-apps til telefoner. Lyst til å gjøre det samme? Her har du et par tips:

Det første jeg vil anbefale er å ta i bruk layers (lag) så mye som mulig, å redigere rett på bilde via justeringene du finner i drop down-menyen er vel og bra, men du har mye mer kontroll og frihet når du bruker lag. En annen ting som er bra med layers/lag er at du kan gjøre virkningen deres usynelig (ved å trykke på det lille yet ved siden av lag-beskrivelsen, se hvor pilene peker) så du kan sammenlikne før og etter-bilder, eller forskjellige variasjoner av lag.

Alle justeringslagene (adjustment layers) finner du på høyre side av skjermen, under fanen «adjustments». Hvis den ikke ligger der kan du finne den i meny-linjen under «View» (Vis). Her finner du redigeringsmuligheter for curves, levels, svart/hvit, saturation, exposure, osv. Prøv ut de forskjellige og lek med kombinasjoner, en personlig favoritt er fargebalanse, hvor jeg fyller på mer blått i skyggene.

Kurver (eller curves) kan brukes til å lage tykke skygger uten detaljer, styre lysstyrken, fargebalanser og det meste annet, bare kreativiten din setter grensene der egentlig. Lagstiler (eller layer styles) er morsomme å leke med, de forandrer nemlig kvaliteten på et lag når det ligger over et annet. Litt vanskelig å forklare, veldig enkelt å prøve ut selv.

Oppskrift på en av mine mest brukte redigerings-mikser for de gangene jeg ikke vil ha det såå overredigert:

Originalbilde var egentlig ikke så galt, jeg kunne lett bare ha postet dette på Facebook. Kanskje litt mørkt rundt ansiktet, men jeg liker jo imperfeksjoner.

Legg til et curves-lag med to ganske høye lyse verdier slik du ser på bildet.

Fortsett med å legge til et levels-lag, hvor verdiene er = 0 – 0.73 – 255. Dette kan du selvsagt justere litt alt ettersom hvordan effekten blir på ditt bilde.

Legg til et fargelag. De finner du under Layer ->; Add fill layer. Fyll det med en mørk blå farge, jeg brukte fargekoden: #0e1334. Sett layer-style på «Lighten» og Opacity på 80%.

Legg til et nytt fargelag, denne gangen et burgunder-rødt et (jeg brukte fargekoden: #340f04). Sett layer style på denne også til «Lighten» og Opacity til rundt 65%.

Gjør bildet skarpere (Meny-linjen: Filter ->; Sharpen ->; Sharpen) og du er ferdig.

Flere foto og photoshop tips finner du i vår foto-kategori.