Guide til alt som er fint i fire av Europas fineste storbyer

Nå som høsten og skolestart står for tur er ihvertfall jeg klar for å skifte beite en liten stund, om ikke annet så bare for en liten helg. Jeg fikk mye utløp for det på mine 48 timer i Oslo, men en liten tur til Paris eller Amsterdam hadde ikke gjort noe, spesielt ikke nå som sommerlønn er inne på konto og man faktisk har råd til det? Jeg har samlet sammen et par av mine favorittbyer, og gir deg tips om hvor man bør bo, hva man bør gjøre og hvor man får mest igjen for pengene i form av vintage-shopping.

Paris – en klassiker, og det av god grunn. Jeg startet en fin tradisjon for et par år siden med å dra dit hver vår, men i år ble det dessverre ikke noen tur grunnet Hawaii. Paris er for vennegjenger like mye som for kjærestepar, med et utrolig kult utelivsmiljø, fantastisk vintage-shopping og spennende museer. Fly billig med Norwegian (eller finn fly på restplass), bo i området rundt St Germain (5 arrondissement), spis crêpes med nutella (eller ost og skinke) til middag minst to ganger, kjøp makroner på Ladurée, let etter vintageskatter i Le Marais (Free’p’Star og Vintage Bar er mine favoritter) og drikk kaffe eller vin på en utecafé i området rundt Centre Pompidou. Lunsj på Les Philosophes, også i Marais, er fast inventar på min Paris check-list.

Istanbul – Øst møter Vest, og Øst vinner. En by med enorm kulturell verdi og historie, fylt til bristepunktet av forskjellige nasjonaliteter og kulturer, og bygninger. Hijab, Starbucks, ristede kastanjer, vannpipe, moskeer, «lifestyle of the rich and famous»-uteliv, tyrkisk kaffe, kebab, Turkish Delights, krydder, digre utendørsmarkeder, magedansere. Bo på vest-siden av byen i området rundt Taksim Square, som er midt i den hypermoderne delen av Istanbul, dra på utflukt til østesiden av elven og markedene i gamlebyen. Besøk Hagia Sophia, spis middag på en av restaurantene langs vestsiden av Bosporos (elven som markerer grensen mellom Europa og Asia) og opplev de enorme hagene og rommene i Topkapıpalasset. Tusen takk på tyrkisk er forresten «Tesekkür ederim».

London – en annen klassiker og ekstra aktuelt nå under OL. London er en utrolig kul by med noe for de fleste (med unntak av de som ønsker seg sol-garanti). Gå på musikal eller teater (restbilletter får du billig i Covent Garden), shop deg blakk i gatene rundt Oxford Circus, eller mindre blakk på vintage i Brick Lane (Beyond Retro, Blondie og Absolute Vintage) og området rundt, besøk den digre Waterstone-bokhandelen ved Picadilly Circus, spis middag på tyrkiske restaurant-drøm Momo og tilbring en ettermiddag på TATE modern. Hvis du kan ta deg råd til det bo i Mayfair, hvis ikke er London et mekka for billige men bra hotellopplevelser, så der er det bare å bruke google for det det er verdt.

København – danskene er bedre enn oss på mange områder, og København som urban hovedstad med uteliv, restauranter, caféer og shopping i topp klasse har de virkelig klart å leve opp til. Spis god mat i gatene nedenfor Nørreport, besøk fargerike Christiania, handle vintage på Kongens klær og alt annet i Strøget og gatene rundt Højbro Plads, dans natten vekk på Rust og hvis du skynder deg kan du få med deg en bit av moteuken som begynner idag og varer frem til søndag. Og lei en sykkel, København er laget for å sykles i.

Og til slutt en by som ikke ligger i Europa, men som fortjener å bli nevnt likevel:

New York – Med nye direktefly fra Oslo til New York begynner the City That Never Sleeps å bli enda mer tilgjengelig for oss nordmenn. Jeg har vært der tre ganger, og det er alt for lite slik jeg ser det. Bo i Chealsea på Manhattan, her finner du både billige hostell, hotell og leiligheter, drikk milkshake på Lexington Candy Shop, dra på vintage marked i et stengt pakreringshus mellom 5th og 6th avenue, tilbring en dag i New Yorks svar på Grünerløkka; Williamsburg, besøk Frihetsgudinnen på Ellis Island, og Cloisters for å se de kjente veggmaleriene av jakten på enhjørningen (The Last Unicorn-referanse) og spis middag på NINJA, en restaurant/fornøyelsespark-aktig affære hvor du blir servert av ninjaer som hopper ned fra taket og gjør triks med flammer og mat. Og en million andre ting.

Ha en fin tur!