Slik kan du forbedre feriebildene dine – Basic photoshopkurs del 1


Tidligere har vi hatt kurs i hvordan du kan ta bedre bilder med kameraet ditt for å få gode feriebilder. Men ofte blir bildene dine enda finere om du redigerer dem i et redigeringsprogram i ettertid. Personlig bruker jeg Photoshop hver gang jeg har tatt et bilde, siden jeg synes resultatet blir hundre ganger bedre etterpå.

Jeg vil forresten anbefale alle å ta bilder i raw-filer, ettersom kvaliteten er mye bedre, og redigeringsmulighetene flere. Men for de av dere som sverger til JPEG har jeg satt sammen et lite redigeringskurs her.

Før:Slik så bildet mitt ut i forkant av redigeringen. Det er litt mørkt, og fargene er ganske falmet. I tillegg er det mye bakgrunn, og jeg er ikke i sentrum av bildet. Jeg har tatt bildet i forbindelse med et innlegg som kommer i morgen, hvor jeg viser dere smykkene mine. Da vil jeg jo gjerne at hodesmykket er i fokus i bildet. Les videre i guiden for å se hvordan du med enkle grep kan gjøre et slikt bilde finere.

Steg 1: Crop tool (Beskjæringsverktøy)Velg crop-tool i menyen til venstre. Beskjær bildet slik du ønsker å ha det, og dobbeltklikk på bildet når du er ferdig.

Steg 2: Curves (Kurver)
Med curves kan man endre på lys og skygger. Jeg bruker dette ofte når jeg redigerer i JPEG. Ikke vær redd for å gjøre bildet lysere enn du i utgangspunktet tror det bør være.

Velg Image + Adjustments + Curves i toppmenyen for å komme til curves. Dra i kurven og prøv deg frem til du får ønsket resultat. Om du ønsker å tilbakestille en kurvejustering trykker du CTRL+ALT+Z.

Steg 3: Brightness og contrast (Lys og kontrast)
Om du vil ha mer kontraster i bildet etter å ha justert det i curves, så velger du Image + Adjustments + Brightness/Contrast i toppmenyen. Juster nivåene etter hvor mye kontrast eller lys du ønsker i bildet ditt.

Steg 4: Levels (Nivåer)Hvis du ønsker fargeforandringer i bildet, så kan du stille dette i levels. Gå til toppmenyen + Image + Adjustments + Levels. Styr nivåene på red, blue og green, i RGB-menyen. Finn ønsket farge her. Jeg ønsket å ha bildet litt grønnere, ettersom det hadde litt blåskjær i seg.

Steg 5: Vignette
Vignette er rett og slett mørke hjørner i bildene, noe jeg liker godt for å få mer dybde i bildet. Det gjelder her å ikke overdrive vignetten, men heller prøve å gjøre det litt naturlig. Du finner vignette under Filter + Distort + Lens correction i toppmenyen.

Dra i Amount for å gjøre vignetten lysere eller mørkere, og i Midpoint for å gjøre området med vignette større eller mindre. Burn-tool i venstremenyen gir og vignette manuelt, om du bruker dette verktøyet i hjørnene av bildet.

Steg 6: Quick selection tool (Markeringsverktøy)
Jeg oppdaget at håret mitt hadde fått rødskjær på undersiden. For å ta bort dette, og tone ned fargene måtte jeg først merke området. For å markere et område trykker du enten på Quick selection tool i venstremenyen, eller lassoverktøyet like over.

Steg 7: Vibrance/Saturation (Fargestyrke)
For å ta bort det røde valgte jeg i dette tilfellet å styre fargenivået under Vibrance. Image + Adjustments + Vibrance er stedet hvor du finner dette. For å gjøre fargene i hele bildet sterkere eller svakere, så bruker du dette verktøyet, uten å markere et felt bildet.

Steg 8: Hue (Fargetone)
Et annet alternativ til Levels er Hue. Dra forsiktig enten mot ca maks +/-3. Dette valget finner du under Image + Adjustments + Hue/Saturation.

Steg 9: Clone stamp (Kloning)
Vil du fjerne en kvise, eller ta bort noe i et bilde, er Clone stamp et godt verktøy. Du finner det i venstre sidemeny under Clone stamp. Trykk Alt + marker like utenfor det du vil fjerne, for å velge et område du vil klone. Trykk deretter på kvisen, eller i mitt tilfelle hårstråene som flyr i lufta, og vips, så er det borte!

Et annet tips for å jevne ut for eksempel porer, er å bruke Smudge tool i venstremenyen. Men vær obs på å sette nivået på Strength betraktelig ned før du bruker det. Hvis ikke kan bildet fort se veldig redigert ut. Klikk ned, og stryk over ujevnhetene med sirkulære bevegelser.

Ferdig resultat:

Sånn ble bildet til slutt. Det er lysere, mer fargerikt og beskjært. Personlig synes jeg sluttresultatet ble mye finere.

Fortsatt er det flere enkle redigeringsmuligheter dere kan lære, så Maren kommer til å lage et kurs i hvordan dere bruker Layers (lag). Det blir bra! I mellomtiden håper jeg dere synes kurset mitt var lærerikt, og at dere får fine feriebilder.

Har du tips til redigeringsmuligheter jeg har glemt? Eller er det noe du vil tilføye til innlegget mitt? Kommenter gjerne!