Fem gratis bilderedigeringsprogrammer

Å være student, eller elev gir ikke den helt store inntekten. Og det er ikke alle som tar seg råd til å kjøpe bilderedigeringsprogrammer, særlig av dem som ikke er over gjennomsnittet interessert i foto. Men om du vil forbedre bildene dine uten å bruke penger, så finnes det mange gode gratisprogrammer på internett. Her har jeg funnet et lite utvalg, både av dem som gir spesielle bildeeffekter, og av dem som kan minne om for eksempel photoshop i redigeringsmuligheter.


Først ut er Pixlr-o-matic, et program som gir kule effekter på bildene dine. Dette programmet bruker du via internett. Her velger du først en effekt på hele bildet, og kan i neste steg legge til stjerner, glitter eller slitte effekter, og til slutt får du valget om å finne en ramme til bildet ditt. Dette er et fint alternativ for deg som ønsker et litt annerledes profilbilde på facebook, for eksempel.


Dette verktøyet bruker jeg ganske mye. Det heter Toycamera Analogcolor. Dette laster du ned til PCen eller Macen din. Også her kan du gi bildene dine kule effekter, men forskjellen fra programmet over er at du kan justere på ulike elementer for å skape den effekten du ønsker. Det er et veldig enkelt program å bruke, og man kan ende opp med alt mellom vintage-effekter til polaroid og fine svart-hvitt bilder.


Gimp sammenlignes med Photoshop. Nå vil jeg ikke påstå at det når de samme høydene, men til forskjell fra sistnevnte koster ikke dette programmet en krone. Du laster det lovlig og gratis ned til PCen din fra internett. Her kan du operere med lag, beskjære bilder, endre på lys, kontraster osv. Det har veldig mange av de samme redigeringsmulighetene som Photoshop har. Da jeg gikk på videregående brukte vi dette i IT-undervisningen til redigering.


Et annet Pixlr-program er Photo editor online. Som navnet tilsier redigerer du bildene dine via internett, og laster ikke ned programmet til PCen din. Også her kan du redigere med lag og gjøre enkle ting som å justere lys, kontrast, skygger, kurver osv. I tillegg til at du finner effekter du kan legge over bildene dine. Det kan minne veldig om Gimp.Photoscape har jeg inntrykk av at er litt færre redigeringsalternativer enn de andre programmene over. Det kan være jeg tar feil. Her redigerer man bilder helt standard med beskjæring, lys, farge, kontrast, tekst på bildene og andre bildeeffekter. Det er også enkelt å lage gif-bilder med dette programmet. Det vil si bilder som blinker med flere bilder etter hverandre i samme bilde. Litt rart forklart, men jeg satser på at dere skjønner hva jeg mener.

Jeg håper noen av dere synes dette var nyttig, og at dere finner frem til et program dere liker. Tips gjerne i kommentarfeltet under om du vet om et godt program som ikke er nevnt over.

Finn flere av våre foto-tips her. Der finner du blant annet bilderedigeringsguider.