Festsminkeguide: Highlighting og skyggelegging

Mange forbinder skyggelegging og highlighting med noe kun sminkeproffene gjør. Men det er ikke nødvendigvis sånn. Med et par enkle grep kan du fremheve det du liker ved ansiktet ditt, og tone ned andre ting. Har du for eksempel en bred nese, så kan du gjøre den smalere med skyggelegging og highlighting. Hvis du vil skape illusjon av å ha markerte kinnben så skal det kun et par enkle grep til.

Mørke farger forminsker, mens lyse farger forstørrer. Vær forsiktig med shimmer når du legger skygge. Det optimale er å bruke en farge som er helt matt, dette vil gi best resultat. Når du hghlighter kan du gjerne tilføre shimmer for å få ekstra glød til vinterblek hud.


Jeg brukte disse verktøyene etter jeg hadde lagt grunnsminken. En kost til å blende med, en kost til å skygge med, highlighter i pulverform, concealer til highlighting, øyenskygge og solpudder til å skygge med.

Dette bildet (følg linken) er en fin veileder til hvor en skal highlighte og skyggelegge. Jeg brukte det som inspirasjon mens jeg sminket meg.

Har du bred nese: Legg skygge på begge kantene av nesebenet, og legg highlighter i midten.

For å få smalere hake: Bruk highlighter midt på haken, rett under midten av underleppen.

Smink bort dobbelthaken: Legg skygge langs kjevebenet og blend den ut nedover mot halsen. Dette gjør at kjevebeinet ditt blir “forsterket” og dobbelthakem forminsket.

Tunge øyne: Bruk alltid mørk skygge der huden over øyet henger, og marker lokket og kanten av øyenbrynet med lys skygge og highlighter. I kanten ved øyebrynet er det veldig fint med lyst shimmer. Denne sminken pleier jeg å legge.

Fremhev kjevebenet: Påfør skygge rett i underkant av kinnbenet for å skape en illusjon av at kinnet «søkker» inn, og legg highlighter oppå selve kjevebenet. Har du kraftige kjeveben kan du minske effekten ved å legge skygge/rouge oppå selve benet istedetfor å legge det i underkant.

I panna: Påfør skygge (solpudder) i utkanten av panna, og highlight midten.

Et ekstremt tilfelle av hvor stor rolle highlighting og skyggelegging kan utgjøre, er denne videoen som demonstrerer hvordan ei asiatisk jente sminker seg til å ligne overraskende mye på Angelina Jolie. Absolutt verdt en titt! Jeg måpte da jeg så hvordan hun egentlig ser ut.

Lykke til, og ha en god helg! Se forøvrig også hvordan du kan gjøre flere sminkegrep her.