Fra bok til film: pop eller total nedtur?

Foto: Focus Films, Summit Entertainment, New Line Cinema, Fox 2000.

I høst – som de fleste andre årstider – kommer det nok en gang ut en god del filmer basert på bøker. Men denne høsten kommer det en hel haug med fantastisk gøye filmatiseringer av bøker, og siden det er høst og du fremdeles har litt tid til å lese før filmene faktisk dukker opp på kino tenkte jeg at jeg skulle liste opp mine absolutte favoritter blant kommende klassikere.

Perks of Being a Wallflower – Filmatiseringen av Stephen Chboskys roman, med Logan Lerman, Emma Watson, Ezra Miller og Nina Dobrev i hovedrollene. Charlies beste – og eneste – venn tar livet sitt like før de begge skal begynne på videregående, og lar Charlie sitte igjen uten venner, smådepressiv og innesluttet. Helt til han møter Sam og Patrick. Boka takler temaer som forelske, narkotika, overgrep og sviktende omsorg, og er nydelig  lese. Spørsmålet er om magien kan overføres til film.

Etter å ha sett diverse trailere er konklusjonen: nei. Jeg liker alle skuespillerne som er med (spesielt Ezra Miller), og jeg tviler ikke på at filmen kan være morsom, men mye av stemningen i boken forsvinner det sekunder karakterer må si ting høyt. For ting høres som regel mye mer poetisk og fint ut i hodet ditt, enn når du sier det høyt (hvor det bare blir kleint) og sånn er det med denne boka også.

The Hobbit – Peter Jackson er tilbake med ny trilogi (hurra hurra) om Tolkiens verden, og denne gangen er det Bilbo Baggins og Hobbiten som skal bli filmmagi og Oskar-nominert. Jeg gleder meg som en liten unge og er ikke i tvil om at denne filmen, som Ringenes Herre, kommer til å innfri de fleste forventninger. Morsom er den også (akkurat som bøkene).

For de av dere som ikke har lest Tolkiens litt mindre seriøse roman om Bilbos store eventyr, hvor han finner Ringen som senere skaper alt det kjipe styret i Ringenes Herre, så er dette en litt mer avslappet og morsom del av Tolkien. Fremdeles full av store slag, alver, dverger, orker og andre folk, magi, profeti og mye annet, men med et sett med 12 veldig særegne dverger, og en Bilbo som kommer med sarkastiske, småvittige kommentarer gjennom hele historien. Denne filmen må man se!

Anna Karenina – med Keira Knightly og Jude Law som Anna og Alexei Karenin, og Aaron Johnson (Kick-Ass) som Vronsky. Russisk drama på sitt beste. Utroskap, fine kjoler, kjekke menn og alkohol. Og Russland. Boken er et kjærlighetsdrama sentrert rund den vakre, smarte (og gifte) Anna Karenina. Jeg er litt (veldig) skeptisk til Keira Knightly i rollen som Anna, jeg blir ikke overrasket hvis vi får en blanding av Elisabeth Swan og Elizabeth Bennet (Pirates + Pride&Prejudice). Keira Knightly spiller alltid den samme rollen om og om og om igjen. Men det forandrer ikke det faktumet at denne filmen kommer til å være kostymefråtsing og visual arts på sitt aller beste. Så man må kanskje se den likevel.

Life of Pi – En av mine absolutte favorittbøker, skrevet av Yann Martel. Da ryktene begynte å svirre om at Ang Lee (Brokeback Mountain, Crouching Tiger Hidden Dragon, Sense and Sensibility) skulle ha regien på denne begynte jeg å få opp forventningene til denne filmen, som jeg egentlig fremdeles ikke har helt troen på at kan overleve overgangen til film. Life of Pi handler om Pi Patel, som etter et havari ender opp som eneste overlevende i en livbåt sammen med en tiger (og et par andre dyr, men de forsvinner ganske fort) midt ute i Atlanterhavet. Traileren ser visuelt fantastisk ut, men denne kan fort bli kjedelig.

Hva tror du, blir disse klassikere som bøkene?