TV-høst: Mine krimfavoritter

En av de tingene mamma og meg (og resten av familien med jevne mellomrom) har gjort sammen opp igjennom er å se på engelsk krim på TV. Høst, vinter og påske. Sommer også, men krim er liksom ikke like skummelt om sommeren når det aldri blir ordentlig mørkt ute. Nå er vi endelig tilbake i krimsesongen igjen, og jeg tar meg i å savne TV-kvelder hjemme med popcorn, Pepsi Max og detektiv Barnaby. Jeg vet ikke hva dere liker å se på av krimserier, men dette er mine absolutte favoritter:

Mord og mysterier (Midsomer Murders) med Detective Barnaby og hans underbetjent Ben Jones som etterforsker mord på den britiske landsbygden. Og det er overraskende mange som tar livet av hverandre der ute i de i idylliske små landsbyene. Hvis man skulle sett realistisk på antallet drepte per episode er jeg overrasket over at det er noen mennesker igjen i Midsomer i det hele tatt. Må stå dårlig til med drikkevannet eller noe slikt ihvertfall, siden halvparten av beboerne ser ut til å bli småpsykotiske drapsmenn/kvinner av å bo der. Utover det er det en fantastisk koselig serie med en god dose gammel, britisk humor, ikke så mye blod, gørr og moderne maskiner, for detektivarbeidet er det som står i fokus her.

Miss Marple er en annen favoritt. Også i kategorien engelsk krim selv om hun til tider beveger seg rundt forbi for å være en katalysator til mord i London og Karibien. Miss Marples hjemmebase er fremdeles den ikke egentlig-så-veldig-søvndyssende landsbyen St. Mary Mead, hvor hun gjør livet som ugift pensjonist spennende ved å leke amatørdetektiv. Over gjennomsnittet intelligent (og dere vet jo at jeg er en fan av slike mennesker), småsøt og gammel, med anekdoter som ikke gir mening for morderen avsløres og alt gir mening allikevel. Inntas best med en kopp te, regnvær og et stort teppe.

Hercules Poirot – De gangene Miss Marple blir for gammelmodig er det deilig å ta et avbrekk med verdens kuleste, belgiske privatdetektiv. Også en kjent karakter fra Agatha Christies krimverden, men en noe mer jålete og pompos variant. Evig selvopptatt, med den perfekte barten og de fineste dressene, en ekte gentleman som liker å bruke «de små grå» hjernecellene sine til å løse mysterier. Liker.

Criminal Minds – Men når det blir for lite action, og man trenger mer frustrerende (og skummel) hverdagskrim, setter jeg på TVNorge og Criminal Minds. Det jeg liker best med denne serien vs alle de andre morderne krimseriene som finnes der ute er at de fokuserer på det rent psykiske ved drapsmannen, og ikke så mye på forbrytelsen. Her får man et innblikk i den forstyrrede verdenen til psykopater, sosiopater, drapsmenn og det som verre er, men på en til tider riktig klinisk måte. Ikke for mye blod og gørr, men nok til å gi deg frysninger på ryggen.

Murder, She Wrote – En annen klassiker som jeg akkurat har gjenoppdaget. Se for deg Castle møter Miss Marple. Hovedpersonen, Jessica Fletcher er en kjent krimforfatter bosatt i en liten by i Maine (USA). Som med alle andre amatørdetektiver har også hennes by – og byene i grei kjøreavstand fra Cabot Cove – et mordproblem, og Jessica er mer enn klar til å hjelpe politiet med arbeidet deres (uavhengig av om det vil ta i mot hjelpen eller ikke). Noe varmt å drikke og en god pute er obligatorisk.

Hva er dine krimfavoritter?