Vil du la byen sperre deg inne, eller slippe deg fri?

Tenk om du bodde i en by hvor du ikke trengte å være avhengig av busser biler og t-baner for å ta deg dit du vil, hvor folk og trafikk ikke stod i veien. Tenk deg at du har superkrefter og kan hoppe fra tak til tak. Som om ingenting kan stoppe deg. Ikke engang bygninger. Dette er parkour og freerunning!

Se video lenger nede i saken

Parkour har egentlig alltid vært til stede og er en urgammel sport, men ingen har noen gang gitt den noe navn. Når urbefolkningen var ute å jaktet for tusener av år siden, eller skulle forflytte seg raskt, brukte de teknikker som man finner i parkour. Mannen som satte et navn på sporten heter Sebastian Foucan. Helt fra han var liten så han på bygninger og hindre som sin lekeplas hvor han og kompisene løp etter hverandre over gjerder og oppå tak.

Jeg tror mange har sett Sebastian Foucan uten at de er klar over det? I allefall dere som har sett James Bond i «Casino Royal». Det er nemlig Sebastian som er med i begynnelsen av filmen hvor James Bond løper etter en bombemaker på en byggeplass. Parkour dreier seg enkelt og greit om å komme seg fra A til B på mest mulig effektiv måte. Uansett hinder.

Freerunning er en variant av parkour! Begge handler om å komme seg fra en plass til en annen, men freerunning handler mer om å utrykke seg selv og være kreativ. Det er på en måte en avslappet versjon av parkour fordi man som regel tenker over og lager en plan for hva man vil gjøre. Det var også Foucan som fant opp freerunning. Dette var fordi han mente parkour manglet kreativitet og hindret folk i å skape sin egen stil under sporten. Som han sier selv så handler freerunning om å ”follow your own way”. Freerunning tillater deg altså å gjøre nøyaktig hva du vil! Ingenting er riktig eller galt. Man har sin egen stil. Hvis du vil stoppe opp og ta en salto selv om en salto ikke har en stor funksjon i det hele tatt, er dette greit.

Parkour og Freerunning er nå de raskest voksende sporten i verden. Vil du la byen sperre deg inne, eller slippe deg fri?

[vimeo http://vimeo.com/49124833 w=800&h=460]

Så dette er altså det vi driver med! Har du lyst til å prøve det ut selv? Eller ønsker tips til hva du bør øve på i starten? Kanskje du har lyst til å være med oss å trene en dag? Ta gjerne kontakt med oss her i kommentarfeltet eller på Faceboosiden til Sørlandsstil.