Hvordan gjøre høstbildene bedre: Komposisjon og Rule of Thirds

En av fordelene med høst er at fargene som kommer frem er sterke og flatterende for huden vår. Etterhvert som sommerens brune hud forsvinner, gjør naturen sitt for å komplementere vinterhud med mørkerøde, brune, gule og gyldne farger. I tillegg er det ofte overskyet, som gjør at man slipper uflatterende og skarpe skygger når man skal ta portretter (og bilder av mennesker generelt sett). Her er noen tips til hvordan høstbildene dine kan bli mye bedre.

Rule of Thirds – Det er mange regler innenfor fotografi om hvordan man skal få riktig komposisjon på bildene sine. Jeg havner fort i den sjangeren som sier at regler er til for å brytes, men akkurat rule of thirds er jeg litt småglad i. Hovedpoenget med denne regelen er at man i det store og det hele skal unngå å plassere et motiv i midten av bildet, da det fort fører til at bildet blir dødt og kjedelig. Istedenfor skal motivet plasseres i en av de fire kryssene (se bildene over) for å skape mer dybde og liv. Motivet skal kun plasseres i midten hvis det er det som er absolutt mest effektivt, men i 99% av tilfellene ser ethvert bilde bedre ut hvis man følger reglene i the rule of thirds.

Fugl eller fisk? En viktig del av det å ta interessante bilder er å komme deg ut av komfort-sonen på perspektiv når du tar bilder. Sett deg ned på huk, da bilder rett opp mot himmelen, snu hodet ditt litt på skrå og fang annerledes perspeketiver på ting.

Fikk du bilde av bare et øye nå? Folk er ofte redde for å gå for nærme med kamera, eller bruke vinkler som kan virke kronglete og rare, men noen av de fineste bildene blir skapt ved at man går up close and personal med motivet. Utsnitt istedenfor å få med hele personen, kan være mer effektivt og fange stemningen bedre enn alternativet.

Lek! Bruk photoshop til å skape kontraster og farger i bildene dine, let opp motiver som er annerledes, morsomme og som lar et bilde gå fra å være fint til å være magisk. Bilde nummer 4 tok jeg under i VM på Ski i Oslo, og det er et bilde jeg fremdeles er veldig fornøyd med. Superspontant, i øyeblikket, men det fanger stemningen og all info man trenger om folkefesten, med det norske flagget og hoppbakken i bakgrunnen. Du kan også leke med innstillinger på kameraet, her i vår satt jeg og klippet ut miniatyrhjerter i svarte papp-rundinger for å lage bildet øverst til høyre. Oppskriften finner du her.

Lykke til, og ha det gøy!