Myter om teknologi som virkelig ikke er sanne (men som de fleste av oss tror på)

Teknologi er og blir et stort mysterium for de fleste av oss. Vi vet alle hvordan vi skal finne frem på en data eller smarttelefon, men de færreste av oss vet hvordan disse tingene er skrudd sammen og hva det er som gjør at de fungerer slik de gjør. Og det fører til myter. Myter om hva man bør gjøre og ikke gjøre for å la dataen/telefonen leve et lenger og mer kvalitetssikret liv sammen med deg. Men er de virkelig sanne? Her er et par myter som de fleste av oss tror på, men som har vist seg å være bare bløff.

Hvis du ikke «slår av» iPhone apper så går mobilen tom for strøm/blir treg

FEIL. Denne her har jeg trodd på siden den dagen jeg fikk min første iPhone (3G), og det gir jo egentlig mening, det at man skal slå dem av. Problemet er at det har telefonen din allerede gjort for deg rundt 10 sekunder etter at du trykker deg ut av den. Det listen viser er faktisk de sist brukte appene på mobilen din, mobilens app-historie om du vil.

Å la ledningen til laptopen være i dataen hele tiden ødelegger batteriet

Dette er en myte som henger igjen fra gammelt av, men som ikke lenger er relevant for nyere dataer. Tidligere, da man brukte nikkel-baserte batterier skulle man lade maskinen helt opp og så helt ut før man gjenntok prosessen, men nå bruker man lithium-baserte batterier, og de vil ikke få mindre batteri-tid av at man plugger inn og ut ledningen som man ønsker.

Alt du sletter på dataen er borte for alltid

Med mac så er dette helt feil. Ofte kan dataen virke treg og grumsete selv om du ikke har så mange eller store filer lagret, dette kan ofte skyldes måten en mac sletter ting på. Hvis du plasserer en fil i søppelkassen og trykker slett, fjernes den ikke permanent fra dataen men plasseres i en lagringsenhet hvor den venter på å bli erstattet med nytt innhold. En måte å permanent slette filen på er å gå inn i søppelbøtta og under «Fil» velge «Secure Empty Trash».

Du må alltid «mate ut» USB-pinnen din før du tar den ut av dataen

Delvis riktig. I utgangspunktet gjør det ingen forskjell om du mater den ut (høyreklikker og trykker «mat ut/eject») eller ikke, med mindre du har et program kjørende på USBen. Det mat ut-orderen gjør er at den passer på at alle programmer er avsluttet på USBen før du fjernen den fra dataen. Men hvis du allerede har lukket alle programmer manuelt er det bare å fjerne den uten å mate den ut først, selv om det føles fryktelig galt å gjøre det sånn.

Flyplass scannere kan ødelegge eller slette innholdet på minnekort til kameraet ditt.

Dette er en ting jeg selv har vært bekymret for i mange år fordi jeg alltid har blitt fortalt at det kan være farlig. Sannheten er at dette er en myte uten noe spesifikt opphav. Magneter kan (hvis de er sterke nok) slette innhold på minnekort og lignende enheter, men magneter er ikke i bruk når man skannes under sikkerhetskontroller på flyplasser. Puh..