Skopleie: Hold de nye skoene fine, og gjør de gamle skoene gode som nye


Som skojente har jeg en del sko, og for meg er det viktig å holde disse fine. Det er ikke nødvendig å kjøpe nye sko hver sesong, for det er mye som kan gjøres for å gjøre de gamle gode som nye. Her er noen av mine skopleietips.

1. Impregner alltid nye sko! For at skinnet skal tåle vann så er dette en nødvendighet. Om høsten, med alt regnet som faller, så er dette et must. Om du bruker skoene ofte kan de gjerne impregneres flere ganger i måneden. Du kan enten impregnere med lærbalsam som også tilfører fukt, eller bruke sprayimpregnering, som kun beskytter.


Før og etter. Smusset er vasket av, og skinnet impregnert med lærbalsam. Det synes ikke godt på dette bildet, men skoene ser mye bedre ut etter litt pleie.

2. Vask skoene når de er skitne, og bruk gjerne sadelsåpe, som også fukter skinnet. Men husk å ikke la skoene tørke over varme, siden dette ikke er bra for skinnet.

3.Skokrem frisker opp fargen. For å bevare skoens opprinnelige farge bruker du en blank lærbalsam. Det finnes også farget skokrem som frisker opp fargen dersom denne har falmet.

4. Semsket skinn: Bruk egne produkter for semsket skinn. Fjern flekker med egne børster eller svamper for skinnet. Det finnes også egen shampo for dette materialet. Om fargen har falmet går det an å få kjøpt egen farge til semskede produkter, som frisker dem opp igjen. Vær særlig nøye med å impregnere semsket skinn med en spray beregnet på materialet, siden skinnet er svært utsatt for fukt og smuss.

5. Bytt hæler jevnlig, og få satt på ny såle hos skomakeren. Ser du metall under stiletthælene dine? Få dem til skomaker så fort som mulig (En befinner seg i bunnen av Gyldenløvesgate, mot Vestre Strandgate. Den andre jeg vet om finner du rett over gata for Slottsquartalet). Jeg mener å huske at det koster omtrent 200 kroner å skifte begge hælene. Er du veldig glad i skoene dine, så er dette en billigere investering enn å kjøpe nye par. Dersom du sliter hælen for mye ut, så blir den ødelagt for alltid.

Har du noen tips jeg har glemt å oppføre her? Del dem gjerne i kommentarfeltet!