Zoom eller fastlinse? Disse objektivene bør du ha

kamera

Som aktiv fotoamatør får jeg ofte spørsmål fra venner, familie og blogglesere om hvilke objektiver jeg bruker, hva slags kamera jeg har og hva jeg vil anbefale dem å kjøpe. Etterhvert som speilreflekskamera og objektiver blir billigere og mer tilgjengelige er det få med interessen som ikke har et speilreflekskamera. Men skal man kjøpe standardpakken? Eller skal man kjøpe kamera og objektiv hver for seg? Her er min guide til hva du trenger av objektiver.

50mm

Standardobjektivet – 50mm eller 35mm

Når du kjøper en standardpakke på butikken (f.eks. Canons Rebel T3-i) får man ofte med en zoom-linse av typen 18-55mm. Denne er grei nok, men hvis du bare skal ha et objektiv vil jeg anbefale et 50mm (alternativt 35mm). 50mm er et fastobjektiv – du kan ikke zoome med det – noe som generelt sett gir bedre kvalitet på bildene. Objektivet egner seg for det meste av typen «blogg»-bruk: portretter, detaljfoto, antrekk og festbilder. Med 50mm kommer du nærmere på objektet, og med store blenderåpning slipper man inn mer lys som skaper den såkalte «blurry» effekten, hvor bakgrunnen er ute av fokus. 50mm f/1.8 er også relativt billig til å være kameraobjektiv.

Jeg bruker mitt 50mm-objektiv til 85% av alle bildene jeg tar her på bloggen.

24mm

Vidvinkelobjektiv

Hvis du vil ekspandere objektivpakken, er et godt vidvinkelobjektiv et naturlig steg etter 50mm. Jeg har et 24mm fra Sigma som jeg bruker til landskap, turbilder og på fest (med blits). På turen vår til Hovden tok Hallvard bilder med en vidvinkel-zoom, og måten et vidvinkelobjektiv evner å favne alt man ser rundt seg er ganske kult. De mest vanlige vidvinkelobjektivene er 28, 24, 21, 20, 18 og 14 mm. For et ikke-fullformat kamera (som inkluderer de fleste speilreflekskamera på markedet) er et 10-20mm objektiv et ganske riktig vidvinkelobjektiv.

kamera3

Telefoto

Hvis du vil bevege deg andre veien, og kunne komme tett innpå folk, dyr og objekter fra en trygg, behagelig avstand er et telefoto-objektiv noe for deg. Surfebilder på Hawaii, nærbilder av ekornet i hagen og kule sportsbilder tatt fra tribunen er typiske ting som et godt telefoto-objektiv kan gi deg. Her er muligheten endeløse, jo høyere mm, jo nærmere kommer du objektet. Min personlige favoritt for surfebilder er 70-300mm, som jeg har leid et par ganger på en lokal kamerabutikk i Honolulu. Og det er verdt å nevne: hvis du ikke er sikker på nøyaktig hvilket objektiv du vil ha, er det mulig å leie objektiver. På den måten kan du prøve det ut og se om det er det riktig objektivet for deg.

Jeg vil fortsette å gi tips om foto, bilderedigering og relaterte emner utover sommeren. Lurer du på noe spesifikt? Send meg en mail eller legg igjen en kommentar i kommentarfeltet.