10 ting man bør gjøre i sommerferien

sommer-5

Det er 19 grader i vannet og 25 grader i skyggen på hytta. Jeg har funnet frem en ny bok, et glass iskald iste (hjemmelaget såklart) og er klar for å nyte en ny dag av den beste Sørlandssommeren i manns minne. Nå som festivalsommer er over for min del er det på tide å nyte sommerferien for alt den er verdt, og som en liten påminnelse for meg selv har jeg satt opp en liste over de viktigste tingene man må gjøre om sommeren.

sommer-3-2

1. Lese gamle magasiner og nye bøker – Les masse! Og hør på lydbok, akkurat som man gjorde da man var liten.

sommer-6

2. Invitere til hagefest – I din egen hage, eller hos noen du kjenner. Alternativt på verandaen. Pynt med lykter, og server tapas og god drikke. Ha et lite underholdningsinnslag eller sett sammen en liten quiz. Ha klar pledd – eller be folk ta med varme klær – og sitt ute til langt etter at solen har gått ned.

sommer-7

3. Lage god mat – Nå, når du faktisk har tid. Lag salat med mango, ruccola, pinjekjerner og jordbær. Grillet kylling med søtpotetstuing, grillet løk og cherry tomater. Ovnsbakt pizza med chevre, soltørkede tomater og oliven. Sommeren kan være så mye mer enn grillpølser, taco og sommerkoteletter.

sommer-15

4. Være oppe sent og sove lenge om morgenen – Tropevarme og samtaler på brygga til langt på natt. Nattbad, måneskinn og gitarspilling ved et stort bål. Regelmessig døgnrytme hører hverdagen til.

sommer-11

5. Dokumentere alt – Sommeren er kanskje det beste tidspunktet på året for fotodokumentering. Ja, høsten har nydelige farger, vinteren kule kontraster og våren nydelige blomster, men om sommeren er alle man tar bilde av nesten utelukkende brune i huden, avslappet og lykkelige. Sol, sommerferie og sosialliv kan gjøre mye for et menneske. Dokumenter det, og kos deg med bildene når nettene blir lang og kulda setter inn.

sommer-12

6. Prøve nye ting – Nå som du har fri er det er perfekt tidspunkt til å prøve ut nye ting, aktiviteter eller oppskrifter du har satt til side hele høsten. Vi prøvde oss på pizzabaking igår da naboene over vannet inviterte på den årlige pizzakvelden, og i forrige uke lagde jeg hjemmelaget is på pinne. I løpet av sommeren har jeg planer om å klatre i fjell for første gang, jeg må bare finne ut av hvordan man som amatør får muligheten til det. Hva skal du gjøre?

sommer-4-2

7. Pakke kurv med puter, tepper og mat, og dra på piknik. I hagen, i Nupen-parken, på verandaen eller en grønn slette i skogen. Ta med god mat, karafler med drikke og en bok eller en frisbee.

sommer-6-2

8. Sove i sola – med solkrem på selvsagt. Ta til deg så mange D-vitaminer kroppen klarer før Kong Valemon tar oss tilbake til istiden igjen.

sommer-7-2

9. Tilbringe tid ved havet – Som Sørlendinger burde denne her være ganske åpenbar. Men når man bor så nærme havet er det fort å ta det for gitt. Dra ut i båt, ta ferja ut til en av øyene langs Skjærgården, spis reker på en holme og pust inn saltvannslukten!

sommer-2-4

10. Det aller viktigste du kan gjøre om sommeren er forøvrig ganske enkelt å slappe av. Ferie betyr tid til å lade batterier, samle seg og bygge opp kreativitet og arbeidslyst før man skal tilbake på skolen, universitet eller jobb igjen. Det er viktig å utnytte sommeren for alt den er verdt, men husk også å ta ferie!

Ha en fortsatt fin sommer!