5 bøker du MÅ lese i sommerferien

Bastholmen-sommer-4

Sommerferie er den tiden av året hvor jeg prioriterer en ting over alt annet, og det er å lese så mye som overhode mulig. I en stadig mer hektisk hverdag – jeg hadde aldri trodd jeg skulle være en av dem som ikke får tid til å lese – teller jeg dager til ferie og fritid til å lese alle bøkene som har samlet støv i et halvt år. I sommer har jeg lest en del nye bøker, i tillegg til gamle favoritter, og jeg tenkte jeg skulle dele fem av dem med dere. Trenger du en ny bok å lese? Her finner du en tenåringsroman, en satirisk (og fantastisk morsom) historie, en fin og sær en fortelling, en norsk bok og en Agatha Christie-aktig, engelsk krim.

«Four leaving makes me nervous. Leaving us with Eric is like hiring a babysitter who spends his time sharpening knives.»

En tenåringsroman – Divergent, av Veronica Roth. Tenk Harry Potter møter Hunger Games. Og så stryk det, fordi det høres ikke spesielt originalt ut i det hele tatt. Jeg ble positivt overrasket over denne boka, som ser ut til å bli en av bøkene du bør lese i år. Film skal den også bli (selvsagt). Handlingen er satt til et post-apokalyptisk USA, hvor befolkningen er delt inn i fem gruperinger basert på personlighetstyper. Etter krigen bestemte regjeringen seg for at den beste måten å unngå konflikt på var å dele menneskene inn på denne måten. Inndelingsprosessen skjer når man er i slutten av tenårene, og vi hopper inn i historien samme dag som Tris – en noe sjenert, men resolutt jente og vår hovedperson – skal bli testet. Ikke overraskende ender hun ikke opp der alle tror hun skal, det skaper spetakkel og Triss blir kastet inn i en ukjent verden full av livsfarlige konkurranser, korrupsjon, hemmeligheter og kjærlighet (selvsagt).

***

“You were her way here, and it’s a dangerous thing to be a door.” 

En sær og fin en – The Ocean at the End of the Lane, av Neil Gaiman. Gaiman er tilbake med det som ifølge hans sjelevenn/kone/bestevenn, Amanda Palmer, er hans beste bok noensinne. Det skal nevnes at Palmer ikke er Neil’s største fan, snarere tvert imot, det er kun et fåtall av bøkene hans hun faktisk har likt. Tøff kritiker. Handlingen begynner i det hovedpersonen vår drar tilbake til hjembyen sin for å delta i en begravelse. Her møter han et gjenferd, og en barndomsvenninne, og det er begynnelsen på en merkelig historie av typen bare Gaiman kan trylle frem. Sær, fantastisk, umulig å beskrive med ord annet enn at du må lese den!

Bastholmen-sommer-3

«Riksmark var ikke lenger i bruk som betalingsmiddel, selv om mitt konsept om å innføre en felles, gyldig valuta over hele Europa åpenbart var blitt realisert av noen andre, formodentlig av noen intetanende amatører på seiersmaktenes side. For øyeblikket ble i hvert fall fordringer gjort opp i en kunstig valuta kalt «euro», som naturlig nok ble sett på med den største mistro. Det kunne jeg straks ha fortalt den som sto bak dette initiativet.»

En morsom en – Han er her igjen, av Timur Vermes. Hitler våkner opp i 2011 og oppdager at han tapte krigen. Det er begynnelsen på årets bestselger i Tyskland, og en hysterisk morsom sak som må leses. Etter å gjort seg kjent med dette nye Tyskland bestemmer han seg for å nok en gang ta opp kampsaken sin om Tyskland som verdensmakt, og det lykkes han å komme på TV og bli ordentlig kjendis. Det er bare et problem med hele situasjonen: alle tror at han er en Hitler-immitator. Hvis du likte Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant, så kommer du til å like denne!

***

The theft of the diamond necklace and the antique pistols might all be explained, but the body in the lake – that was a puzzle. «Don’t expect me to solve anything,» Inspector Wilkens announced modestly when he arrived to sort out the unpleasantness.

En Agatha Christie – Affair of the Bloodstained Egg Cosy av James Anderson. Tenk Jane Austen møter Agatha Christie, nyt den tanken et sekund og så løp og kjøp denne boken (alternativt lån den på biblioteket). Den er den første i en serie som blander engelsk overklasseliv med klassisk Agatha Christie-aktig mord og mysterier. To utenlandske diplomater i forkledning, en engelsk minister, en amerikansk oljemilliardær, en overklassejente som har mistet familien og formuen, en forfatter og en mystisk fransk baronesse er samlet på herregården Alderley, som gjester av adelsfamilien Burford. Scenen er satt for mord og mysterier, og man får en fin dose av alt. Kan også anbefales hvis du er av typen menneske som likte Downton Abbey!

***

Spør nogen hvad kjærligheten er da er den intet andet end en vind som suser i roserne og derpå stilner av. Men ofte er den også som et ubrytelig segl som varer for livet, varer til døden.

En norsk bok – Victoria, av Knut Hamsun. Definitivt ikke ny, men i forbindelse med filmen som akkurat gjorde ferdig runden sin på kino er det på tide å ta tak i en gammel klassiker. Folk har en tendens til å tro at fordi en bok er en klassiker, må den være tung og vanskelig å lese. I de fleste tilfeller er dette langt fra sannheten, og Victoria er et av disse tilfellen. En udødelig kjærlighetshistorie som fikk en av mine mer mannlige kamerater til å være sippete en hel dag fordi den ikke endte slik han ville. Løp og les!

Hvilken bok leser du nå?