Mini-guide til Mandal

cover-mandal

Mandal er synonymt med sommer for meg, og det har ikke vært ordentlig sommer uten at vi har hatt minst en dagstur til byen for å kjøpe sko og bøker, spise is på brygga og avslutte dagen på Jonas B. I det skiftende været vi hadde igår, dro jeg med meg min søster på en kort roadtrip for å spise lunsj og titte på det noe omdiskuterte rognet som ligger i elva utenfor Buen. Samtidig samlet jeg sammen en liten guide til sommerbyen Mandal.

Mandal-4-3Mandal-3-3 Mandal-19

Første og naturlige stopp er ofte å kjøre rett gjennom Mandal sentrum og ut til Sørlandets svar på Pipeline og Sunset Beach; Sjøsanden. På varme sommerdager trenger man ikke lengte etter stillehavsøyer, en av Norges fineste strender ser like bra ut i 28 grader og sol. Pakk en kurv med jordbær og masse vann, og plei brunfargen på Kanelstranda.

mandalsmat

Mat & drikke:

Jonas B – Er en klassiker. Amerikansk pizza, jazzmusikk og koselige omgivelser midt på Torvet. Port Alba og Mississippi er kjøkkenets aller beste. Anbefales!

Provianten – Freshe lokaler, god kaffe og instagram-vennlig mat. Med bakeri, kaffebrenneri og bryggeri er det veldig lite de ikke produserer på stedet. Igår ble det bare med en kaffe, men jeg kan anbefale både kyllingsalaten og ovnsbakt pizza.

Prøv også lunsj på Kastellet, og fiskeretter på Marna Café og Fiskelaget. Er du ute etter mat i Mandal er de jo også en by hvor du ikke skal gå veldig langt før du finner et bakeri, så utnytt muligheten til å nyte bakevarer, de er gode!

shopping

Shopping:

Olivias Hus – har den perfekte variasjonen av alt for mye fint som gjør at jeg angrer på avstanden og bagasje-restriksjonene mellom Sørlandet og Hawaii. Interiør og klær i god kombinasjon, passe moteriktig og stilrent uten å være for desperat på å følge trendene. Ligger i det fineste, gule huset i gågata.

Libris – En av mine absolutte favorittbokhandlere. Sommer og bøker hører sammen, og Libris i Mandal er stedet å hamstre inn dine absolutte favoritter. I sommer vil jeg anbefale lett sommerkrim a la James Anderson, eller humor fra forfattere som Arto Paasilinna.

Fretex og diverse bruktbutikker i Mandal er også rene gullgruver, kanskje fordi de ikke har blitt like utsatt for bloggere og andre secondhand-entusiaster enda.

instagram

Ting å instagramme:

Buen og rognet – Mandals kulturhus, og det omdiskuterte kunstverket som flyter i elva utenfor. Rognet, som også har blitt kalt badeballen og dobba, er jeg nok en av få som liker; kanskje fordi den minner meg om Giant Rubber Duck-prosjektet i Kina.

Pizza på onsdagskonsert – Et must. 100 ganger bedre og mer koselig enn torsdagstreffet på Torvet i Kristiansand. ‘Nough said.

Hvis du heter Maren så er mandalitter ekstra glad i deg. Så glad at de faktisk har døpt renovasjonsannlegget sitt Maren AS. Win! Mye kulere enn å finne navnet sitt på en Cola-flaske.

Mandal-24

Mandals kuleste bygg.

Mandal-14-2

PS! Skalldyrfestivalen går av stabelen andre uka i August. Uten tvil Norges mest velsmakende festival.

Mandal-15-2 Mandal-12

Hundevennlig by. Viktig å passe på menneskets beste venn om sommeren!

Mandal-9

Mandal-6-2

Hva er dine beste tips til Mandal?