5 tips til en god start på semesteret

farger-4-4

Da er skolen i gang igjen. Ihvertfall for de fleste av oss. Selv har jeg fremdeles gode tre uker med ferie før semesteret starter og jeg må gå i eksil på lesesalen for å skrive masteroppgaven. Teller ikke timer helt enda for å si det på den måten. Men nå som vi er i begynnelsen av semesteret for veldig mange tenkte jeg at jeg skulle dele mine tips for en god studiestart. Etter 5 år som student (satser på at det blir minst 3 år til før jeg må bli ferdig og bli voksen), begynner jeg å få litt kontroll på hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

Lag et system

Fargekoder, «post it»-lapper, study guides, eller noe helt annet. Finn en måte å gjøre stoffet enklere å fordøye, og enklere å finne frem i. Hun jeg bor sammen med på Hawaii lager oppsummeringer til hvert kapittel i hver bok hun har, komplett med tankekart og utfyllende notater. Det er kanskje en smule ekstremt, men poenget er å finne et system som gjør livet enklere, og finn det på begynnelsen av året. Jo lenger inn i semesteret du kommer, jo vanskeligere blir det å gjennomføre slike prosjekter.

Skap gode vaner

Ja, det er tidlig i semesteret, men å sette av minst en dag i uka til å sitte på lesesalen er en god vane som bør settes i gang tidlig. Da blir terskelen for å dra på lesesalen lavere senere i semesteret. Bytt plass med jevne mellomrom så du ikke går lei av omgivelsene, få lesesalvenner som pusher deg til å lese istedenfor å sitte på Facebook, eller unngå lesesalvenner hvis du -som meg – plutselig bruker mer tid på kaffepauser enn faktisk lesetid det sekundet du deler lesesal med noen du kjenner.

Følg med på forelesninger – og ta notater

Kanskje enkelt å si, og enkelt å tenke på, men viktig viktig! Etterhvert som semesteret snegler seg avgårde blir man mer og mer distrahert av livet, verden og TV. Men hvis du har klart å få inn grunnsteinene fra begynnelsen, blir det enklere å sette seg inn i resten av pensum når du plutselig har falt ut litt etter to uker med intens TV-slaving i oktober/november en gang. Gode notater – som gir mening – er også noe du vil prise deg lykkerlig over. Du tror kanskje at det som sies på forelesninger gir så mye mening og er så åpenbart at du kommer til å huske det for alltid. Dette er ikke tilfellet. Få inn en god vane med å skrive notater, du kommer ikke til å angre på det.

Kjøp barnebøker

Denne høres kanskje rar ut, men er et godt tips mamma ga meg for lenge siden. Når du skal sette deg inn i et nytt emne er barneversjonen av en bok alltid et godt sted å begynne (alternativt «For Dummies»-bøker). I barnebøker er historier, teorier og fakta syltet ned til enkel, lett fordøyelig informasjon forklart i korte setninger med enkle ord. Når man har skjønt de grove trekkene blir det mye enklere å sette seg inn i detaljene som pensumbøkene har en hel masse av.

Ha det kjempegøy!

Det er nå du har tid til å bli kjent med folk, nyte de siste sommerdagene, slappe av. Om et par måneder begynner innleveringene å øke i antallet, og plutselig så er eksamensperioden i gang. Nyt dagene nå, uten dårlig samvittighet. Dra på fadderuka, få nye venner og dans på bordet. Dette blir det beste semesteret så langt!