Alt du trenger å vite om vintage & secondhand

vintage1

Vintage og secondhand-shopping har kommet for å bli, og blir stadig mer populært i en verden som fokuserer på å være økovennlig. Jeg skal være litt ærlig og innrømme at veldig sjelden tenker på miljøet når jeg kjøper brukt, for min del har det mer å gjøre med pris og utvalg. Som student er bruktklær et fint alternativ i en hverdag som går på å skvise så mye som mulig ut av studielånet (og det er ikke mye), og konsekvensen er 5-6 gode år som brukthandeltråler. Her er mine tips til hva man skal handle, og hva som egentlig er forskjellen på vintage, retro og secondhand.

Først en kort liten innføring i forskjellen på vintage, secondhand, retro, thirdhand, osv.

Vintage: En gjenstand regnes som vintage hvis den a) er håndlaget, og b) kommer fra perioden 1920 til 1980. Vintage er med andre ord ikke alt som kommer fra tidsrommet 20-70tallet, det kreves at de er av en viss type håndverk. Der retro-kategorien kan utvides er vintage-kategorien veldig satt i at den beskriver en tid før masseproduksjon av klær. Et plagg fra H&M vil derfor ikke kunne kategoriseres som et vintage-plagg.

Antikk: Samlebetegnelse på det meste av kvalitet som ble produsert før 1920.

Retro: Brukes ofte om klær og ting fra 80 og spesielt 90tallet, og er en annen måte å si at noe er litt gammelt men kult.

Secondhand: Kan være fra hvilken som helst tidsalder, inkludert det 21-århundre. 2nd-hand er det vi i Norge populært sett kaller brukte klær. Enkelt og greit.

Thirdhand: 3rd-hand brukes for å beskrive brukte (2nd-hand) klær og gjenstander som har blitt redesignet, før de selges videre. I vintage-mekka som London finner du egne butikker som bare selger thirdhand-klær, hvor designerne har plukket klær i brukthandlere og klippet, sydd og fikset dem opp.

vintage5

Før du starter:

Finn ut hvilke snitt og perioder som passer din kroppsform – og stil – best. Jeg ser best i kjoler fra 60tallet, men liker også mønster fra 70tallet, i tillegg til Frankrike og England anno 1950 og 1960.

Ikke kjøp for dyrt med mindre du er absolutt, 110% sikker på at det er verdt det.

vintage4

Jakker

En av tingene som man virkelig burde se etter når man er på brukthandletur, er jakker. Klassiske snitt og kule trenchcoats er det mange av, og de er enkle å style med dagens moter. Jeg kjøpte den grå trenchcoaten på Fretex og stylet den med et svart, lærbelte (hadde en periode hvor jeg stylet alle jakkene mine med belter). Den svarte jakken fant jeg i Paris, og med innsving i livet, passe lengde og klassisk snitt kommer den til å få et langt liv i kleesskapet mitt.

tilbehor

Tilbehør

Når man skal handle brukt og vintage er det alltid en fordel å gå for de unike tingene som man kan kombinere med resten av kleesskapet. Hvis du er som meg (aka. nordisk) er kleesskapet fullt av ensfargede og mørke plagg, og da gjør det seg godt med en kul veske, særegne smykker, belter, eller lignende.

540974_10152649764980704_502601237_n

Kjoler

En ting jeg alltid leter etter på bruktmarkeder og i vintagebutikker er kjoler i 60talls-snitt. Denne blå fant jeg i kjelleren til mormor ifjor sommer, og erfaring har lært meg at det er et snitt som kler meg veldig godt. Fordelen med disse kjolene er også at man er garantert en kjole som ingen andre har.

Tips! Er kjolen stor og posete – men har kult trykk og fin utringning – prøv og se om et belte i livet hjelper. Er den akkurat 2 centimeter for lang? Sy den opp. Eller fest med sikkerhetsnåler hvis du ikke har nål og tråd tilgjengelig.

red

Farger

En annen ting å bite seg merke i er farger. Jeg har en tendens til å alltid plukke opp ting som enten er røde eller blå, men man finner som regel skjorter, kjoler, sjal og vesker i alle regnbuens farger når man er på brukthandel, så utnytt det utvalget for alt det er verdt. En kul mørkeblå skjorte gjør seg godt til enkle jeans og høye heler, og hvis skjorten i tillegg har en kul krave eller et kult snitt så er det enda bedre.

særegen

X-factor

Som tidligere nevnt, så er det en fordel å fokusere på de unike og iøyenfallende tingene. Her er det mer snakk om hva du liker enn hva andre liker forøvrig. Vintage og secondhand handler mye om personlig smak, og en persons gråstein er en annen persons gullgruve.

Kjolen helt til høyre på bildet over er en av mine favoritter og kommer fra UFF. Den var litt for lang, men jeg likte borden nederst, så jeg sydde den opp i livet istedenfor. Kjole nummer to fra høyre klippet jeg av 5 centimeter på nederst, og skinnvesten på bildet i midten fjernet jeg beltet fra. Capen ble jeg mobbet for en liten stund, men personlig likte elsket jeg mønsteret og fargene. Og den blå kjolen har fått være med på mange selskap.

vintage11

Fyller du klesskapet ditt med klær fra vintage- og secondhand-butikker eller bestemors loft?